back

27 серпня 2014

„Телефон довіри” – можливість громадськості інформувати про порушення законодавства та дієвий засіб боротьби з корупцією


Одним з пріоритетних напрямів діяльності органів Держфінінспекції України є послідовна реалізація визначеної Президентом України антикорупційної стратегії та вжиття заходів для запобігання і протидії корупції.

Верховною Радою України 14 травня 2013 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики», що набрав чинності 9 червня 2013 року.

З часу ухвалення Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» (далі - Закон) масштабні та системні зміни до нього вносяться вперше, що зумовлює необхідність детального їх аналізу задля формування єдиного розуміння та правозастосування із самого початку їх реалізації.

Окреслимо коло найважливіших, на нашу думку, змін:

1) удосконалення понятійного апарату (стаття 1);

2) зміна кола суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення (стаття 4);

3) скорочення переліку спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції (стаття 5);

4) конкретизація антикорупційних обмежень (статті 6 -10);

5) удосконалення механізму проведення спеціальної перевірки (стаття 11);

6) удосконалення системи фінансового контролю (стаття 12, додаток до Закону);

7) удосконалення системи запобігання та врегулювання конфлікту інтересів (стаття 14);

8) запровадження антикорупційної експертизи нормативно-правових актів, розмежування повноважень з проведення антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів (стаття 15);

9) розширення гарантій захисту осіб, які надають допомогу в запобіганні і протидії корупції (стаття 20);

10) уніфікація положень про звільнення осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення (стаття 22).


Статтею 18 цього Закону регламентована участь громадськості в заходах щодо запобігання і протидії корупції. Одним із видів такої участі є: право об’єднань громадян, їх членів або уповноважених представників, а також окремих громадян повідомляти про виявлені факти вчинення корупційних правопорушень спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції, інші органи, зазначені у статті 5 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», керівництво та колективи підприємства, установи чи організації, в яких були вчинені ці правопорушення, а також громадськість.

Для підвищення ефективності зв’язку з громадськістю, надання інформаційно-консультативної допомоги громадянам з питань здійснення державного фінансового контролю в територіальних органах Держфінінспекції запроваджено функціонування телефонів довіри. Очікуваними результатами роботи телефонів довіри є забезпечення оперативності реагування на проблемні питання, порушені у зверненнях представників громадськості, а також підвищення рівня довіри громадян до органів виконавчої влади.

Про факти порушень фінансово-бюджетної дисципліни та вчинення корупційних правопорушень можна повідомити Сосницьку міжрайонну Держфінінспекцію (вул. Чернігівська №59, смт.Сосниця, Чернігівська область, 15600, начальник Сосницької міжрайонної Держфінінспекції Максименко Олег Іванович, номер телефону: 2-03-67) та Держфінінспекцію в Чернігівській області (вул. Белінського, 11, м. Чернігів, 14000, номер телефону: 4-31-57).



Начальник Сосницької міжрайонної Держфінінспекції О.І.Максименко
вапр
ууц
цуе
еку
паврва