back

Історичний музей про Корюківщину в роки І світової війни 1914-1918 років

20 серпня 2014


Її називають і Великою, і забутою. Ця війна стала для Європи першим жахливим досвідом сучасного ведення воєнних дій. Про катастрофічні масштаби цього конфлікту свідчать хоча б окремо взяті статистичні дані: 38 з 59 держав світу, 1/2 населення земної кулі, які взяли участь у війні. Було мобілізовано 65 млн. мобілізованих, з яких загинуло 10 млн., 20 млн. поранені. Майже такими ж були і жертви серед цивільного населення.

У І світовій війні брали участь і жителі Корюківщини. Тому ця тема для працівників Корюківського історичного музею стала дуже цікавою. Робота по збору матеріалів про Корюківщину в роки І світової війни була кропіткою і тривала більше двох місяців.

Відкриття тематичної виставки в музеї викликало чимале зацікавлення і в жителів міста. Ознайомитись із матеріалами, зібраними працівниками музею, завітали працівники районної державної адміністрації, представники громадських організацій, члени патріотичного клубу «Пам’ять», нащадки учасників війни.

Про ідею створення виставки та про початок І світової війни розповіла присутнім директор історичного музею Людмила Бабич.

Молодший науковий співробітник історичного музею Андрій Науменко ознайомив гостей з матеріалами виставки, докладно розповівши про документи, речі та предмети, що збереглись від тих часів, окремо зупинився на ході найбільших воєнних операцій. Він також розповів про участь корюківчан у війні, серед яких Григорій Муха, Мирон Карюка, Іван Зорко, Пантелій Сидоренко, Денис Саченко та ін... Учасники екскурсії мали змогу побачити своїх земляків-учасників воєнних дій на фото, дізнатись про їхню долю та подвиги. До уваги гостей також були представлені поіменні списки учасників війни, в який є прізвища і вихідців з Корюківського району.

Старший науковий співробітник музею Оксана Толкачова зазначила, що ця виставка є унікальною, оскільки презентується вперше.

Працівники музею та учасники пошукових робіт відповіли на запитання присутніх, а начальник відділу культури і туризму районної державної адміністрації Юлія Сита подякувала співробітникам музею за пророблену роботу. Подякували за чудову виставку та її презентацію й відвідувачі музею.

Виставка діятиме до 20 вересня 2014 року.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва