05 липня 2013

Про партнерство «Відкритий уряд»



Як Ініціатива «Партнерство „Відкритий Уряд“» може допомогти українцям?


Про нові стандарти прозорості в державній службі України


Закінчено реалізацію проекту «Нові стандарти прозорості в державній службі України», що проходив за фінансової підтримки з обласного бюджету в рамках реалізації обласної Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2012 — 2015 роки «Чернігівська громада». В рамках проекту було проведено два регіональних семінари-тренінги для держаних службовців та представників інститутів громадянського суспільства. В заходах взяло участь 56 учасників з 25 районів та міст Чернігівської області. Під час роботи учасники семінарів-тренінгів ознайомились з теоретичними матеріалами міжнародного досвіду Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“», досвідом окремих областей України, зокрема в питаннях електронного урядування, нормативно-правовових аспектів, здобутках Чернігівської області в забезпеченні реалізації Ініціативи. Також учасники прийняли участь у практичній частині заходу, що полягала в складанні планів дій з просування основних ідей Партнерства у власних містах та районах.

Підсумком даного заходу стане запровадження позитивного досвіду, що отримали учасники під час семінарів-тренінгів, тим самим сприяючи підвищенню відкритості та прозорості органів виконавчої влади за такими напрямками як:

- залучення громадян до участі управлінні державою;

- забезпечення владою зобов’язань прозорості дій;

- запобігання та протидія корупції;

- сприяння ефективному управлінню через удосконалення адміністративних послуг та впровадження електронного урядування.



За повідомленням управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації


Міжнародний день боротьби з корупцією


9 грудня — Міжнародний день боротьби з корупцією. Він відзначається щорічно за рішенням Генеральної Асамблеї ООН (Організація Об’єднаних Націй). В цей день у багатьох країнах світу проходять демонстрації, зустрічі та семінари.

Конвенція ООН з корупції була відкрита до підписання 9 грудня 2003 року в м. Меріда (Мексика). На сьогоднішній день конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували, у тому числі і Україна.

Метою конвенції є попередження і викорінення корупції, заохочення і підтримка міжнародної співпраці і технічної допомоги у попередженні корупції і боротьбі з нею.

Представники ООН вважають, що «корупція підриває економічний розвиток, ослаблює демократичні інститути і принцип верховенства закону, порушує громадський порядок і руйнує довіру суспільства, тим самим даючи змогу процвітати організованій злочинності, тероризму та іншим загрозам безпеки людини».

Згідно рейтингу корупції від міжнародної антикорупційної організації Transparency International у 2012 році Україна набрала 26 балів зі 100 можливих.

В міжнародний день боротьби з корупцією у м. Києві, Холі НСК Олімпійський, відбувся Громадський антикорупційний форум «Мій рецепт боротьби». В ході заходу проведена дискусійна панель «2012-й антикорупційний. Чи є надбання?» за участю відомих громадських антикорупціонерів. Модерував захід відомий тележурналіст Андрій Куликов. В подіумній дискусії прийняли участь Олексій Хмара — представник Transparency International в Україні з питаннями Громадських антикорупційних інструментів, Віталій Шабунін, з Центру протидій корупції з питанням української корупційної діри і рецептами рятування грошей, Вікторія Сюмар, з Інституту масової інформації — з питаннями доступу до інформації і як через це впливати, Андрій Качор з громадської компанії «Наступ» з програмою наступу на корупцію та порадами впливу з власного досвіду.

Дискусійна панель стала майданчиком розгортання антикорупційної боротьби. Друга частина Форуму була присвячена творчій майстерні «Без корупції. Знаю як!» в окремих майстер-класах по національних та локальних практиках.

Громадські діячі поділилися досвідом конкретних антикорупційних проектів в освіті, медицині, на дорогах, на транспорті, в журналістиці.

Кульмінацією заходу стала вулична інформаційно-мобілізаційна акція «Корупція, давай, прощавай!». Вуличний перфоменс «А можна залізти в кишеню?» — театралізована акція з перехожими з одночасною роздачею листівок, запис відео звернень охочих повідомити про досвід боротьби чи проблеми від корупції, народне антикорупційне караоке «Корупція, давай, прощавай!» з виконанням частівок-переможців народного конкурсу.

Форум завершився спільною фінальною антикорупційною частівкою. У форумі взяли участь понад 200 громадських активістів з усіх куточків України. Чернігівщину також представляли три громадських організації.



Наталя Надирова, регіональний координатор Партнерства Відкритий Уряд, член громадської Ради


Учасники міжнародного наукового конгресу оцінили впровадження Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“» на території України


25-26 жовтня відбувся міжнародний науковий конгрес «Інформаційне суспільство в Україні», організатором якого виступило Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України.

Під час офіційної церемонії відкриття заходу Олена Панова — заступник Директора Представництва Програми Розвитку ООН в Україні, зазначила, що інформаційно-комунікаційні технології надають інструменти для досягнення сталого людського розвитку і рівності, оскільки надають послуги найбільш маргінальним групам населення та покращують прозорість і підзвітність. Відзначено активну роль Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України та Національного центру електронного урядування у впровадженні Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“», а також поінформовано про спільні зусилля у створенні веб-порталу Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“». Цей портал стане потужним інструментом для поширення інформації, що стосується Ініціативи і залучення суспільства до процесу прийняття рішень.

Під час онлайн включення Івар Талло — засновник Академії електронного урядування Естонії, проінформував присутніх про партнерство Академії із Національним центром електронного урядування України з реалізації заходів Плану дій. Одним із напрямів співпраці є впровадження пілотного проекту «Електронний регіон — Електронна Дніпропетровщина» на виконання Меморандуму взаєморозуміння між Державним агентством з питань науки, інновацій та інформатизації України, Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, Дніпропетровською обласною радою, Національним центром електронного урядування та Академією. Проведено експертизу проекту Концепції побудови комплексної системи «Електронний регіон».

В рамках роботи секції «Партнерство „Відкритий Уряд“» учасникам було продемостровано відеозвернення Рауля Замбрано, старшого радника з політики розвитку ІКТ Програми Розвитку ООН з Нью-Йорку, який наголосив на ключових елементах Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“» — прозорості, підзвітності та участі, які також є принципами демократичного врядування, та ІКТ, що робить участь можливою. Україна прийняла амбіційний План дій, що вимагатиме постійно діючого моніторингу та вчасного корегування дій.

Про проміжний стан реалізації Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“» виступила Олеся Архипська, керівник Національного центру електронного урядування (Е-урядування), заступник генерального директора з питань Е-урядування ДП «Держінформресурс України». За оцінкою НЦЕУ 78% заходів Плану дій знаходяться у процесі виконання, з них біля 25% заходів вже виконано. Впровадження Ініціативи — це новий формат роботи влади, взаємодії із громадянами, інститутами громадянського суспільства від відкритого діалогу до партнерства.

Представники Громадського партнерства на підтримку впровадження Ініціативи «Партнерство „Відкритий Уряд“» представили результати громадського аудиту стану реалізації Ініціативи на рівні обласних державних адміністрацій. Лариса Колос, голова правління МГО «Школа рівних Можливостей», регіональний координатор у Київській області, зазначила, що об'єктом моніторингу стали органи публічної влади місцевого рівня — обласні державні адміністрації та місцеві ради. Джерела інформації: звіти регіональних координаторів громадського партнерства та відомості, що наявні у публічному доступі. Загальний відсоток успішності становить 51,6%, з них заходи:

забезпечення участі громадськості у врядуванні — 21,8%;

забезпечення доступу до публічної інформації — 12,5%;

боротьби із корупцією — 15,6%;

впровадження адміністративних послуг — 21,8%;

впровадження електронного урядування — 28,1%.

За рейтингом у першу п’ятірку регіонів-лідерів впровадження ініціативи входять: Чернігівська, Вінницька, Київська, Херсонська та Донецька області. Найгірше становище справ у Тернопільській, Черкаській, Закарпатській, Харківській областях та АР Крим.

Під час онлайн включення регіональний координатор ініціативи у Запорізькій області, голова правління ГО «Народний захист» Наталія Заболотна наголосила, що, на жаль, на прикладі Запорізької області розглядається негативний досвід реалізації ініціативи. У влади відсутнє розуміння необхідності невідворотності змін, відсутня взаємодія із громадськістю, громадськість займається стимулюванням влади до дій замість взаємодії. Проекти громадськості на підтримку впровадження ініціативи не знаходять підтримки у влади.

Експерт з урядування та сталого розвитку проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» Олена Урсу презентувала проект, спрямований на впровадження елементів Е-врядування в 29 містах-партнерах, а саме: створення офіційних міських веб-сторінок, впровадження систем управління якістю муніципальних послуг/ISO, створення центрів надання адміністративних послуг, впровадження електронного документообігу та підтримки веб-проектів, що базуються на краудсорсингу.

Спільну стратегію дій Міністерства культури України, Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації, Національного центру електронного урядування та програми «Бібліоміст» в рамках реалізації ініціативи «Бібліотеки — мости до електронного урядування» щодо забезпечення доступу громадянам України до державних онлайн ресурсів презентував директор програми «Бібліоміст» Матей Новак.

Говорячи про механізми електронної демократії, радник Голови Держінформнауки Денис Гурський зазначив: «Влада має звернути увагу на громадські ініціативи в глобальній мережі інтернет. Створюються сотні веб-додатків, які дійсно змінюють життя людей на краще. Громадяни самі створюють та будуть створювати інтерактивні мапи проблем, рейтинги лікарів, сервіси для волонтерів. Кооперація із авторами таких веб-додатків дозволить розвинути засади прямої демократії та додати інноваційну складову розвитку «Партнерства „Відкритий Уряд“».

На виконання Плану заходів «Партнерства „Відкритий Уряд“» під час роботи секції та виставки представлено прототип офіційного веб-порталу «Партнерство „Відкритий Уряд“», створеного Національним центром електронного урядування за підтримки ПРООН, державну систему електронних звернень та запитів на інформацію, систему електронної взаємодії органів виконавчої влади, створених Державним підприємством «Державний центр інформаційних ресурсів України».

Пряма інтернет-трансляція онлайн-включення відбувались за підтримки генерального інтернет-партнера компанії «Адамант». Відеозвіт планується розмістити на сайті Національного центру електронного урядування.



Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва