back

До 100-літнього ювілею поета - Івана Савича

17 січня 2014


Не відзначений я ні красою, несилою,

Я звичайна людина , увесь од землі.

Знав я піт на сорочці мережкою білою,

На долонях з дитинства були мозолі…

І. Савич «Мені є чим пишатись»



Іван Савич… Це ім’я викликає багато думок, спогадів, адже щедрим полум’ям серця стількох зігріло, підтримало, благословило в добрий путь. Літератор, воїн Великої Вітчизняної війни, вчитель, а ще — філософ, мудрець за досвідом і лірик за станом душі.

Для багатьох жителів Корюківщини Іван Савич став натхненником лірики.

Існує час поетів. Існують і поети часу. Іван Савич – з других. Він протягом майже 100 літ веде ліричний літопис країни і людини.

До 100-літнього ювілею поета у Корюківській центральній бібліотеці проходив день краєзнавства «Поети у слова вдихають душу». Стержнем заходу стала зустріч з людьми, які знали особисто і спілкувалися з Іваном Савичем: Іван Хоменко (колишній вчитель с.Савинки), Анатолій Хоменко (письменник), Віктор Божок (журналіст, письменник). Саме вони для учнів гімназії та користувачів бібліотеки подали свої незабутні враження про непересічну особистість нашого земляка.

Довідково:

Іван Савич (Лук'яненко) народився в родині селянина. Закінчив Харківський інститут журналістики та філологічний факультет Київського університету. Працював у редакції київської газети «Пролетарська правда», викладав українську літературу в Кременецькому та Старобільському вчительських інститутах також працював вчителем на Донбасі.

9 лютого 1948 року його було арештовано у Старобільську, а 30 травня 1948 року військовим трибуналом Прикарпатського військового округу засуджено на 25 років виправно-трудових таборів. Обвинувачений за узвичаєною в той час схемою, перебування в полоні трактувалося як «зрада батьківщини». Покарання відбував у таборах міста Інта (Комі АРСР).

12 червня 1956 року рішенням Комісії Президії Верховної Ради СРСР Савича було визнано засудженим безпідставно і звільнено із зняттям судимості.

Після реабілітації повернувся до педагогічної і літературної роботи. Вступив до Спілки письменників 1959 року.

Збірка поезій «З вічних джерел» (1957), «Позивні з майбутнього» (1959), «Щасливая та доріженька» (1961), «Тяжіння земне», «Роси на травах» (1964), «Зоретворці» {1967), «І серце одпочине» (1970), поема «Марія Заньковецька» (1961) та багато інших. Окремі вірші перекладалися болгарською, угорською, татарською мовами. Книжки «Вічні джерела» та «Народження колоска» перекладені російською.



За повідомленням
Центральної районної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва