back

З нагоди 200 – річчя від дня народження Тараса Шевченка

16 січня 2014


З метою гідного відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка у 2012 році Президент України видав Указ, згідно якого 2014 рік оголошено Роком Кобзаря. По всій країні проходять тематичні заходи, присвячені знаменній даті.

Ось і Корюківська районна бібліотека 16 січня приймала гостей для вшанування пам’яті великого Кобзаря.

Розпочав зустріч керівник апарату райдержадміністрації Олександр Безнісько. Цитуючи слова Президента України Віктор Янукович, він сказав: « Важливою складовою підготовки заходів є донесення до людей, особливо до молоді, постаті Шевченка та важливості його місця в історії України ».

Учасники заходу мали змогу ще раз згадати життєвий шлях письменника, а також дізнатися нові факти з його життя, в тому числі і у період перебування на Чернігівщині. Детально дану інформацію розкрила бібліотекар I категорії центральної бібліотеки Тетяна Науменко. Також цікаві історичні факти висвітлила бібліотекар центральної бібліотеки Наталія Мельникова, розказавши про те, як Чернігівщина проводжала Великого Українця в останню путь. Провідний бібліограф центральної бібліотеки Тетяна Сіренко презентувала книжково-ілюстративну виставку під назвою «Його слова ще й досі світ хвилюють».

Ми можемо духовно збагатитися творами великого Кобзаря Тараса Шевченка лише тоді, коли будемо читати саме його твори, а не чиїсь коментарі. До уваги присутніх були зачитані виразно та з душею твори поєта: бібліотекарями Оксаною Коровник і Наталією Мельниковою.У їхньому виконанні прозвучали твори: „Кума моя і я”, „Розрита могила”, уривок з „Причинної”, всім відомий вірш „Тече вода із – за гаю” представила бібліотекар. Активний читач і шанувальник сучасної української літератури Любов Макаренко зачитала твір „Сон”. Нагадала всім присутнім про вірш „Не так тії вороги” науковий співробітник Корюківського історичного музею Оксана Толкачова. Всім відомий вірш „Ой я свого чоловіка ...” зачитала Зінаїда Баскова. Дуже цікаво і захопливо розказував про музей у Перея́слові - Хмельни́цькому користувач бібліотеки, поціновував і шанувальник генія Кобзаря - спортсмен Олександр Костючок. „Де б не бував на Україні , завжди знаходив і відвідував місця де побував Тарас Шевченко.” А Тетяна Бідна представила усім присутнім репринтне видання Кобзаря з 1940 року, яке вона отримала на Чернечій горі. Дуже багато творів, які було відмічено учасниками заходу, звучали злободенно та сучасно.

Як знаємо, Тарас Шевченко дуже любив музику, охоче співав. Багато його творів покладено на музику, і щоб віддати честь сину українського народу Алла Лапа, одна з активних шанувальниць творчості Кобзаря, заспівала акапельно, разом з бажаючими, уривок з „Причинної” - „Така її доля”. На завершення усі присутні і словом, і душею виконали відомий в усьому світі уривок з „Причинної” - «Реве́ та сто́гне Дніпр широ́кий».



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва