back

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

13 лютого 2009

Щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

День встановлено «…на підтримку ініціативи громадських організацій та з метою вшанування громадян України, які виконували військовий обов’язок на території інших держав…», згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав» від 11 лютого 2004 р. № 180/2004.

У цей день ми віддаємо шану тим солдатам і офіцерам, які з честю та гідністю виконували свій військовий обов’язок у горах Афганістану, пустелях Іраку, при врегулюванні конфлікту в Югославії та в інших вибухонебезпечних точках світу.

Ми захоплюємося найкращими людськими якостями тих, хто пройшов крізь жах війни, не посоромивши своєї честі та гідності. Схиляємо голову перед світлою пам’яттю тих, кому не судилося повернутися.

Сьогодні виповнюється 20-та річниця виведення радянських військ з Афганістану. Афганська війна тривала з 25 грудня 1978 до 15 лютого 1989 року, тобто майже 10 років. Під час цієї війни загинуло 2572 українця (17,09% усіх втрат). Із 620 тисяч радянських військовослужбовців, які пройшли через Афганістан, 150 тисяч (24,19% загальної кількості) становили громадяни України, причому за післявоєнний час (1989-2003 роки) від хвороб та від наслідків бойових поранень померло в два рази більше українських ветеранів Афганістану, аніж у роки афганської війни. Усі вони виконували військовий обов’язок, ставши засобом реалізації чужої політичної авантюри, яку розв’язали керівники колишнього СРСР.

Нікого із нас не можуть залишити байдужими страшні цифри:
кожний четвертий із майже 620 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, – наш співвітчизник, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, – також наш співвітчизник.

У цей пам’ятний день ветерани та родини загиблих повинні відчути нашу турботу та вдячність.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва