back

14 лютого – День Святого Валентина або День усіх закоханих

12 лютого 2009

Існує безліч легенд, пов’язаних з історією появи свята. Найпоширеніша свідчить, що один священик Валентин жив у Римській імперії за часів правління імператора Клавдія. Це було в ІІІ столітті нашої ери.

Валентину випала жорстока доля. Войовничий імператор заборонив своїм солдатам одружуватися, щоб радощі сімейного вогнища не відволікали їх від ратної служби. Валентин нехтував забороною тирана і вінчав закоханих таємно. За це його схопили і заточили у в’язницю.

Тюремник Валентина, дізнавшись, що арештант до всього іншого займається лікуванням, привів до нього свою незрячу доньку. Валентин зцілив дівчину, молоді люди полюбили один одного, але їхньому щастю не судилося збутися: Валентина стратили. Проте день його загибелі – 14 лютого – назавжди залишився в пам’яті вдячних людей як символ всепереможної сили кохання. Саме тому він називається Днем усіх закоханих.

За іншою версією, сліпа дочка тюремника сама закохалася у Валентина. Той як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (ніч проти 14 лютого) прислав їй зворушливий лист, який підписав «Твій Валентин». У пам’ять про це тепер у День Святого Валентина заведено дарувати одне одному «валентинки» – вітальні листівки у вигляді сердечок, з добрими побажаннями, словами кохання, пропозиціями руки та серця чи просто жартами. «Валентинки» не підписують, і той, хто отримує, повинен сам здогадатися, від кого вони.

Також у цей день дарують коханим квіти (найчастіше троянди – символи кохання), цукерки-сердечка, інші сувеніри у вигляді сердечок, купідончиків, пташок, що цілуються.

Дата страти Святого Валентина – 14 лютого – співпала з римськими торжествами на честь Юнони, богині кохання. Цей день у Римі вважали початком весни.

Класичною емблемою Валентинового дня вважаються червоні троянди, які, згідно з античною легендою, з’явилися завдяки грецькій богині кохання і краси Афродіті (у римському варіанті – Юнона), яка, поспішаючи до свого коханого Адоніса, наступила на кущ білих троянд, і її божественна кров зафарбувала їх у червоний колір.

І хоча День Святого Валентина, покровителя закоханих, святкують в Україні віднедавна, це свято дає щоразу особливу нагоду задуматися над суттю любові. Це нагода заглибитися в суть таких благородних цінностей, як вірність, відповідальність та гідність.


Нехай наші серця зігріють ніжні почуття любові, а турбота та увага близьких завжди підтримує і оберігає від усього лихого, додає наснаги, надихає на добрі справи. Нехай у наших душах завжди буде світло і радісно від передчуття щастя. Даруймо одне одному радість, увагу, тепло! Будьмо щедрими на привітне слово та усмішку!

вапр
ууц
цуе
еку
паврва