back

Як святкують Новий рік народи світу

28 грудня 2008


Новий Рік – це інтернаціональне свято, але в різних країнах його святкують по-своєму. Зустріч нового року скрізь має свої особливості.


У США обов’язковою прикрасою ялинки на новий рік є фігурки білих голубів – символ чистоти, доброти і світлого майбутнього. Через те іграшку у вигляді голуба досить часто можна побачити на самій верхівці ялинки – там, де у нас зазвичай кріпиться зірочка.


В Італії Новий Рік починається шостого січня. У цій країні вважається, що зустрічати Новий Рік треба, звільнившись від всього старого. Тому в Новорічну ніч прийнято викидати з вікон старі речі. Згідно з прикметами, місце, що звільнилося під час зустрічі Нового Року, неодмінно займуть нові речі.


У Японії традиційно діти зустрічають Новий Рік у новому одязі. Вважається, що така зустріч Нового Року приносить здоров’я та успіх. У новорічну ніч дітлахи і дорослі, які вірять у чудо, ховають під подушку картинку із зображенням парусника, на якому пливуть сім казкових чарівників – сім покровителів щастя та успіху в Новому Році.
До речі, у Японії під час зустрічі Нового року лунає не 12, а 108 ударів, а головний новорічний аксесуар у цій країні – це граблі: щоб загрібати щастя у новому році.


У Франції під Новий Рік запікають в пряник біб. Французький Дід Мороз - Пер Ноель - приходить у Новорічну ніч і залишає подарунки в дитячих черевиках. Той, кому на зустрічі Нового Року дістається біб, запечений у новорічний пиріг, отримує титул «бобового короля» і у святкову ніч зустрічі Нового Року всі підкоряються його наказам.


У Греції на зустріч Нового року гості приносять великі камені, які кидають на поріг, кажучи слова: «Хай багатства господаря в новому році будуть важкі, як цей камінь».
А зустрічають греки Новий Рік 14 січня. Як і у нас – це день Святого Василя. Святий Василь відомий своєю добротою, і діти в цей день чекають від нього подарунків, залишаючи свої черевички біля каміну.


У Китаї зустріч Нового Року відбувається під час нового місяця в кінці січня - на початку лютого. По вулицях рухаються процесії людей з багатьма тисячами ліхтарів. Їх запалюють, освітлюючи шлях у Новий Рік. Щоб не пускати злих духів у Новий Рік, китайці під час зустрічі нового року заклеюють вікна і двері будинків папером і відлякують злих духів хлопавками і петардами.


У Румунії люди, зустрічаючи Новий Рік, слідують такому звичаю: до святкового столу на зустріч Нового Року вони подають великий пиріг-сюрприз, у якому запечені дрібні монети, обручка або фарфорові фігурки. Найбільшим щастям при зустрічі Нового Року вважається знайти золоту монету або колечко.


У Австрії останній вечір старого року називається Sylvesterabend, тобто Вечір Святого Сильвестра (це місцевий Дід Мороз). На честь цього старого до зустрічі нового року австрійці готують пунш з червоного вина з цукром і корицею.


В Англії прийнято на Новий Рік розігрувати вистави для дітей на сюжети старовинних англійських казок. Лорд Безлад веде за собою веселий карнавальний хід зустрічі нового року, у якому беруть участь казкові персонажі: Хобі Хорс, Березневий заєць, Шалтай-Болтай, Панч та інші.


У Болгарії всі, присутні на Новорічному торжестві, на декілька хвилин гасять світло. Ці хвилини зустрічі Нового Року називають хвилинами новорічних поцілунків, таємницю яких зберігає темрява.


В Ірані Новий Рік зустрічають навесні, 21 березня. До зустрічі Нового Року іранці висаджують зерна пшениці або ячменю в невелике блюдо. Трава, що зійшла до зустрічі Нового Року, символізує початок нового життя.


У Бірмі і Таїланді зустріч Нового Року святкують у саму спеку, тому люди при зустрічі нового року поливають один одного водою. Прихід Нового Року святкується так званим фестивалем води. У Бірмі Новий Рік наступає в період між 12 та 17 квітня. Цікаво, що в Бірмі не існує точної дати святкування Нового Року, тому щороку Міністерство культури сповіщає про неї своїм спеціальним наказом.


У В’єтнамі Новий Рік – це свято весни. Гілочки квітучого персику – символ зустрічі Нового Року – повинні бути в кожній оселі. У святкову ніч забуваються всі негаразди, прощаються всі образи, адже Новий Рік – це свято дружби!


Тож Новий Рік – це свято для мешканців усієї земної кулі, і святкувати його можна у різних куточках нашої планети протягом усього року. Головне, щоб він завжди залишався святом, зі своїми традиціями та особливостями!


вапр
ууц
цуе
еку
паврва