back

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти

25 квітня 2024

 

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

 

Наслідки: знищено 3,52 га підстілки лісу та лісових насаджень, 328,27 га сухої трави, пошкоджено більше 12 тонн коренів дерев, 11 житлових та господарських будівель.

 

Нехтування правилами пожежної безпеки, необережність, людська недбалість, навмисне випалювання сухої трави – основні причини виникнення надзвичайних ситуацій.

 

«Тому працівники управління постійно проводять рейдові перевірки. З початку року їх – 426, а за фактами виявлених порушень складено 416 протоколів на понад 730 тисяч гривень», – наголошує спікер.

 

Ефективним інструментом при виявленні порушень пожежної безпеки є і використання дронів з дозволу військових (наразі 33 вильоти).

 

 

Як в області протидіють виникненню таких надзвичайних ситуацій – поінформував Сергій Болдирев, директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОДА.

 

«Наразі затверджений комплексний план заходів обласних управлінь, організацій і підприємств, місцевих органів виконавчої влади щодо протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у весняно-літній період 2024 року. Також постійно проводиться моніторинг пожежної обстановки в природних екосистемах області. Є необхідні матеріальні, технічні засоби для гасіння пожеж, запаси пального», – сказав спікер.

 

Крім того, встановлено 39 спостережних веж та обладнано 37 телевізійних систем спостереження. А це значно скорочує термін виявлення пожежі та реагування на надзвичайну ситуацію.

 

 

«Втім, ситуацію ускладнює те, що для гасіння пожеж ми не можемо наразі використовувати авіацію. А значна територія лісових угідь замінована, – зауважив Сергій Болдирев. – Тому вкотре нагадую, що в області продовжує діяти заборона на відвідування лісів там, де велися бойові дії».

 

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва