back

Твори письменників Чернігівщини на платформі MEGOGO: як в області сприяють функціонуванню української мови

12 квітня 2024

В області триває реалізація Програми сприяння функціонуванню української мови як державної на 2023-2028 роки (далі – Програма). До розроблення програми долучився Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, Управління освіти і науки ОДА, обласні бібліотеки, музеї.

 

Про стан її виконання говорили учора на брифінгу в медіацентрі ОВА.

 

У 2023 році на виконання Програми було використано більше 700 тисяч гривень. Більша частина коштів витрачена на поповнення фондів обласних бібліотек кращими зразками класичної сучасної української літератури. Загалом минулого року придбано понад 2,5 тисячі друкованих видань. У цьому році на відповідні цілі передбачено фінансування у розмірі 610 тисяч гривень.

 

«Цього року на поповнення бібліотечного фонду було виділено 300 тисяч гривень. Важливо, що ці кошти виділені не лише на закупівлю книг, а й на передплату періодичних видань. Чого не було вже три роки», – зазначив директор комунального закладу «Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових» Юрій Соболь.

 

Ще одним важливим завданням Програми є створення фонду аудіозаписів окремих творів письменників Чернігівщини.

 

«Створення такого фонду дозволить забезпечити доступ громадськості до українського культурного продукту, популяризує творчість письменників та дасть можливість більше ознайомитись з нашим мистецтвом і літературою. Наразі вже аудійовано шість творів, які розміщені на офіційних сайтах обласних бібліотек та на платформі MEGOGO. Також ведеться робота щодо їх розміщення на платформі Київстар ТБ», – розповіла директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай.

 

Минулого року була аудійована книга Валентини Мастерової «Суча дочка». Вона стала безумовним лідером соціологічного дослідження, яке шляхом анкетування провели працівниками бібліотеки імені Софії та Олександра Русових. Популярною є і аудіоверсія книги. Вона вже отримала 260 тисяч прослуховувань. Наразі ж триває процес оцифрування твору Валентини Михайленко «Солодкий смак гіркоти».

 

Створюють аудіокниги місцевих авторів і для дітей.

 

«Для молодших школярів ми обрали збірку казок Василя Чухліба «Колискова для ведмедів», а для дітей старшого шкільного віку – збірку Михася Ткача «Анюта». Збірки записані минулого року і доступні для прослуховувань», – зазначила в. о. директора комунального закладу «Чернігівська обласна бібліотека для дітей» Тамара Клюй та додала, що в процесі аудіювання – повість Андрія Кокотюхи «Група залізного порядку» та казка «Як стати чарівником?» Тетяни Пакалюк.

 

Також в межах виконання Програми проведено ряд фестивалів, мовно-літературних, поетичних марафонів.

 

Один з них – конкурс дитячої літературної творчості «Барвінкова, веселкова, найдорожча рідна мова» – проводився минулого року обласною бібліотекою для дітей за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації. У конкурсі взяли участь понад 100 учасників з різних районів Чернігівщині. За результатами – у п’яти номінаціях визначено 40 переможців. За словами Тамари Клюй, проводити конкурс планують і у вересні-жовтні цього року.

 

Про захід «Покровська книжкова толока» розповів директор комунального закладу «Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана» Юрій Ткач.

 

Основною його складовою є представлення творчого доробку українських літераторів.

 

«По суті це мультифестиваль. Захід зібрав у стінах обласного художнього музею письменників та музикантів, а також представників бібліотек, книгарень та творчих майстерень. Можна сказати, що фестиваль навіть вийшов на міжнародний рівень. Адже нам вдалось залучити до участі Польський інститут в Україні», – зазначив спікер.

 

Цього року у планах – проведення заходу не лише в Чернігові, а й у районах області.

 

Заклади культури проводять і заходи, які не потребують фінансування. Зокрема, це проведення Всеукраїнського радіо диктанту національної єдності, тематичних семінарів, майстер-класів з популяризації народних українських звичаїв та обрядів, а також робота мовної студії.

 

У бібліотеці імені Софії та Олександра Русових 2023 року був започаткований розмовний клуб «Мова чудова», основна мета якого – вчити та заохочувати людей говорити українською мовою.

 

Серед інших заходів, проведених у межах Програми, – обласний поетичний фестиваль «Дотиком душі», обласні етапи Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва