back

Експерти Програми «U-LEAD з Європою» вивчають можливі напрями допомоги громадам Чернігівщини

02 квітня 2024

Вивчити та дослідити, яким чином Програма U-LEAD підтримує реформу децентралізації та громади у процесах відновлення, розробки відповідних планів тощо – мета візиту експерта з моніторингу Міністерства закордонних справ Данії Філіпа Боттерна та представників згаданої програми до Чернігівської області.

 

«Дякуємо Данії за підтримку області в нелегкий для нас час. А це і допомога у відновленні зруйнованих об’єктів та розмінуванні територій, забезпечення громад матеріалами і технікою, яких вони потребують. Вдячні також Програмі «U-LEAD з Європою» за її роботу на Чернігівщині, зокрема за реалізацію низки ініціатив для громад у процесі децентралізації. Цінно, що після повномасштабного вторгнення ця підтримка значно посилилась і розширила свої напрями», – зазначила заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк під час сьогоднішньої зустрічі, що відбулася в межах роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва.

 

Жанна Шерстюк ознайомила зібрання про втрати й руйнування через війну, а також про вже зроблене для відновлення та розвитку регіону.

 

За словами Філіпа Боттерна, Данія – друг України: вона робить все можливе для підтримки нашої країни як у відновленні, так і в інших напрямах. Зокрема у муніципалітеті, де живе Філіп Боттерн, місцеві жителі допомагали у зборі продуктових наборів та необхідних речей для українців. Після цього виникли ідеї започаткування співпраці безпосередньо між данськими муніципалітетами та українськими громадами.

 

Данський експерт уже був на Чернігівщині п’ять років тому, вивчаючи результати діяльності U-LEAD в плані підтримки громад.

 

«Радий повернутися, хоча, на жаль, в іншій ситуації. Цього разу маю на меті дослідити, яким чином U-LEAD підтримує Чернігівщину і громади. Також хочу дізнатися, яким чином Данія може продовжити підтримку через Програму у процесі відновлення», – сказав Філіп Боттерн.

 

У ході спілкування йшлося про взаємодію органів влади з громадами, їх залучення до процесу регіонального розвитку загалом та можливу участь у цьому U-LEAD, напрями державної підтримки громад

 

Йшлося і про такий важливий напрям, як цифрова спроможність громад. Так, в межах реалізації тренінгової програми «Акселератор цифрової стійкості Громада 4.0» цифрову трансформацію розпочали Березнянська, Бобровицька, Куликівська, Кіптівська та Менська ТГ. За підсумками програми, громади започаткували співпрацю з Мінцифри, розробили власні проєкти цифрової стійкості. Проєкт Менської громади одержує з 1 квітня цього року підтримку від U-LEAD шляхом фінансування через надання місцевої субсидії близько 50 тисяч євро.

 

Довідково. Програма U-LEAD з Європою (Ukraine – Local Empowerment, Accountability and Development, Україна - підсилення на місцях, підзвітність та розвиток), (коротко: «U-LEAD з Європою») є програмою співпраці між українським урядом, Європейським Союзом та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією у створенні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та відповідає на потреби громадян України.

 

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва