back

Оцінка впливу на довкілля: громадськість — необхідний учасник процедури

29 березня 2024

Оцінка впливу на довкілля (ОВД) – процедура, спрямована на запобігання шкоді довкіллю, забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля, раціонального використання і відтворення природних ресурсів при провадженні господарської діяльності, яка може мати значний влив на довкілля. Процедура приведена у відповідність до норм законодавства Європейського Союзу  у 2017 році та включає декілька етапів.

 

 

Як ця процедура працює для зменшення екологічних ризиків – розповіла сьогодні начальниця відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Валентина Ганжа на брифінгу в медіацентрі ОВА.

 

Участь суспільства  — важлива частина оцінки впливу на довкілля. Громадськість надає пропозиції до повідомлення про планову діяльність, звіту з ОВД та екологічних умов висновку. Крім того, під час обговорення звіту з ОВД обов’язковими є громадські слухання. Під час воєнного стану вони проводяться в режимі відеоконференції.

 

 

 

«Найцікавішим для громадськості є звіт з оцінки впливу на довкілля. Він містить опис діяльності, її цілей та характеристик місця провадження. Обов’язковою умовою є опис виправданих альтернатив (технічних та територіальних). Крім того, в документі наводиться опис можливих впливів на довкілля, стан здоров’я людини, а також зміст програм моніторингу стану довкілля під час здійснення і протягом кількох років після завершення господарської діяльності», – зазначила спікерка.

 

 

 

 

Також з грудня минулого року обов’язковою є участь у процедурі ОВД районних військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Вони оприлюднюють на своїх вебсайтах та дошках оголошень документи з ОВД, а також надають зауваження та пропозиції до планованої діяльності суб’єкта господарювання.

 

Обов’язковим є й інформування громадськості, яке здійснюється кількома способами:

  • через Єдиний реєстр з ОВД,
  • на сайтах Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, районних військових адміністрацій, громад,
  • а також на дошках оголошень в публічних місцях.

 

За словами Валентини Ганжі, наразі активно впроваджується процес цифровізації документів екологічного спрямування. Це стосується і вже згаданої процедури, яка вже повністю здійснюється у цифровому форматі. Доступ до всіх матеріалів можна отримати, зареєструвавшись на сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів у рубриці «Екосистема».

 

Результатом проведення процедури  є висновок з ОВД. Цей документ або визначає  допустимість, або обґрунтовує недопустимість впровадження планованої діяльності. Також він визначає екологічні умови її провадження. Висновок з ОВД завжди враховується при прийнятті рішення.

 

Органами, які розглядають документи та виносять рішення, в залежності від категорії впливу на довкілля, є Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та профільні департаменти чи управління в облдержадміністраціях (на Чернігівщині – Департамент екології та природних ресурсів ОДА).

 

У висновку зазначається, який післяпроєктний моніторинг необхідно здійснювати суб’єкту господарювання. Результати моніторингу надаються до профільного департаменту а той опрацьовує їх і  розміщує на сайті.

 

За надання неправдивих відомостей, недотримання екологічних умов, порушення процедури та строків здійснення ОВД передбачена відповідальність. На сьогодні штрафні санкції становлять від 850 до 6800 грн.

 

Деякі види діяльності, визначені законодавством, не потребують проведення оцінки. Вже під час повномасштабного вторгнення до них додались будівництво оборонних та військових об’єктів, ліній електропередач, відновлення залізничних колій та інші.

 

 

 

«Загалом Департамент видав 94 висновки з оцінки впливу на довкілля та 6 відмов у видачі такого висновку (у зв’язку з наданням неякісно підготовлених матеріалів). Висновки стосувались видобутку корисних копалин, будівництва та реконструкції АЗС, берегоукріплення, розчистки русел річок, роботи на землях водного фонду, буріння з метою водопостачання тощо. З початку дії  Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» (ред.: 2017 рік) не зафіксовано негативного впливу від тієї господарської діяльності, яка проходила процедуру оцінки у Департаменті», – зауважила спікерка.

 

 

 

Наразі ж на розгляді одна справа – продовження видобування підземних вод на Ніжинському родовищі. Крім  того, розпочато процедуру ОВД на Ярошівському родовищі (буріння нових нафтових свердловин), на території існуючого виробничого майданчика ТОВ «Чернігівагрошляхбуд» (встановлення нових грунтозмішувальної та емульсійної установок), у сільських населених пунктах Кропивне, Великі Осняки, Кувечичі (будівництво свердловин з водорозбірними колонками).

 

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва