back

Моніторинг тендерних закупівель триває. «Прозорість і підзвітність» аналізує як замовників, так і виконавців

29 березня 2024

За період з 16 грудня 2023 року до 1 лютого цього року відділ з питань запобігання та виявлення корупції ОДА проаналізував 1237 закупівель, проведених у громадах області, в тому числі комунальними закладами, які є розпорядниками бюджетних коштів. Результати аналізу обговорили сьогодні на засіданні робочої групи «Прозорість і підзвітність».

 

До закупівель в системі Рrozorro, що привернули увагу фахівців, потрапили, зокрема, ті, в яких замовники не опублікували ані вимог до тендерної пропозиції, ані підписаних договорів, як, приміром, Холминська та Гончарівська селищні ради. По двох закупівлях цих замовників укладено прямі договори: у Холминській ТГ – для надання послуг з установки котла у нежитловому приміщенні на понад 167 тисяч гривень, у Гончарівській ТГ – для заміни дверного блоку в будівлі Максимівського будинку культури на близько 135 тисяч гривень.

 

Враховуючи витрачені значні суми коштів на немасштабні роботи, перший заступник голови ОДА Костянтин Мегем, який очолює групу «Прозорість та підзвітність», запропонував уточнити деталі цих закупівель у замовників. Адже через відсутність повної інформації (специфікації обладнання, що встановлювалося; розмірів дверей тощо) не можна об’єктивно робити висновки.

 

Звертатиметься робоча група і за поясненнями до Менської міської лікарні, яка в один день оголосила проведення двох закупівель на придбання послуг з технічного обслуговування і ремонту медичного обладнання, кожна з яких не перевищувала 200 тисяч гривень. По обох закупівлях було укладено прямі договори з одним і тим же підприємцем. Імовірно, шляхом такого дроблення замовник уникнув відкритих торгів на загальну суму 352,4 тисячі гривень.

 

Також у ході засідання присутні розглянули аналіз окремих закупівель продуктів харчування для загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів обласного центру, що здійснюють КП «Шкільне» та Управління освіти Чернігівської міської ради. Це питання на минулому засіданні групи порушив президент антикорупційної громадської спілки «Совість» Володимир Демиденко. Ціни по деяких позиціях на ідентичні продукти у КП «Шкільне» різняться більш ніж втричі в порівнянні з аналогічними в Управлінні освіти. За результатами засідання та наявних аналітичних матеріалів вирішено направити відповідний лист для надання пояснень Чернігівською міською радою. За результатами відповіді та у разі необхідності представників усіх сторін буде запрошено на засідання робочої групи для детального обговорення питання.

 

Ще одне питання, на якому акцентував Володимир Демиденко, – виявлені факти надання в складі тендерних пропозицій документів, які мають ознаки підроблення, учасником закупівель ФОП Орловська О.О., яка постачає харчові продукти для закладів освіти Славутича та населених пунктів Чернігівщини. Матеріали, що свідчать про підроблення експертних висновків щодо якості продукції, АГС «Совість» передала до Головного управління Нацполіції області.

 

На порядку денному засідання – обговорення напрямів оптимізації витрат місцевих бюджетів відповідно до вимог воєнного часу. Зокрема, депутат Чернігівської обласної ради Галина Логвиненко зауважила, що наразі всі витрати мають бути спрямовані на сферу безпеки, підвищення обороноздатності та утримання критичної інфраструктури. З цим погоджується і громадськість Чернігівщини, яка вже сформулювала низку пропозицій з рекомендаціями для громад та органів влади. Процес над формуванням цього переліку триває.

 

«Підійти до цього питання маємо ретельно і виважено, адже треба врахувати специфіку діяльності чи не кожного підприємства та установи. Водночас громади мають розуміти важливість правильного розподілу коштів в умовах тотальної їх нестачі, пам’ятаючи, що найголовніше – безпека в усіх її проявах», – наголосив Костянтин Мегем.

 

Нагадуємо: працює електронна пошта робочої групи «Прозорість і підзвітність» [email protected], куди можна надсилати повідомлення про можливі корупційні чи пов’язані з корупцією випадки. Отримані звернення будуть обов’язково розглянуті.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва