back

Без пільг, страховок і гарантій: чим небезпечні «тіньові» пасажирські перевезення

28 березня 2024

Чернігівська ОДА є організатором пасажирських перевезень на автобусних маршрутах (визначено понад 600), що проходять територією двох і більше громад в межах області. Перевізник визначається виключно на конкурсних засадах. На сьогодні в ОДА з 63 перевізниками укладено 244 договори. А це – 190 напрямків, на яких забезпечуються пасажирські перевезення.

 

Але є перевізники, які не бажають брати участь у конкурсах і надають відповідні послуги населенню без дозвільних на те документів. Вони  працюють майже на всіх приміських та міжміських маршрутах, здійснюючи відправлення незадовго до офіційно затверджених розкладів руху. Основними такими напрямками є Городнянський, Ріпкинський, Корюківський, Новгород-Сіверський,  Семенівський, Сосницький та Сновський.

 

 

 

 

«У чому в принципі постає проблема для громадян: відсутнє страхування (у 95% випадків), автобуси, як правило, переобладнані з вантажних в пасажирські (що заборонено законом), до того ж «тіньові» перевізники встановлюють додаткові сидіння без належної фіксації. Не проводиться  перевірка передрейсового технічного стану транспортного засобу та медичний огляд водія, що також наражає на небезпеку пасажирів», – наголосив під час тематичного брифінгу в медіацентрі ОВА начальник відділу транспорту та зв'язку Департаменту енергоефективності, транспорту, зв'язку та житлово-комунального господарства ОДА Максим Власов.

 

 

Одним з пріоритетних напрямів роботи було і залишається організація саме безпечних автомобільних пасажирських перевезень. З цією метою ОДА постійно проводить робочі зустрічі з перевізниками, представниками відділу державного нагляду (контролю) у Чернігівській області Державної служби України з безпеки на транспорті, Управління патрульної поліції, а також спільні рейдові перевірки перевізників щодо додержання вимог законодавства. Так, як зазначив спікер, у липні 2023 року здійснено сімнадцять таких перевірок, за результатами яких на перевізників складено близько 320 актів на понад три мільйони гривень.

 

Втім лише 10% накладених штрафних санкцій було сплачено до бюджету. Адже такі перевізники реєструють підприємства за місцем проживання, у власності підприємства відсутні будь-які активи та основні засоби, транспортні засоби використовуються на умовах оренди, а на рахунках відсутні кошти, що своєю чергою унеможливлює примусове стягнення боргу органами державної виконавчої служби.

 

Впливає на ситуацію і недосконале законодавство в частині відповідальності перевізників – накладені штрафи «покриваються» за два-три рейси.

 

Чернігівська ОДА неодноразово зверталася до профільного міністерства та Кабміну з метою посилення такої відповідальності, акцентуючи на можливості конфіскації транспортного засобу, якщо він використовується для нелегальних перевезень пасажирів. Наразі його можна конфіскувати, якщо особа, яка кермує, є власником і має ліцензію загалом на пасажирські перевезення.

 

Крім того, на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині розширення повноважень контролюючих органів. Пропонуються і зміни щодо відповідальності водіїв за відсутність таких документів, як схема, паспорт маршруту, копія договору про здійснення перевезень тощо.

 

«Основна мета – не покарати. Це контрзахід, направлений в тому числі і на захист легальних перевізників, які до того ж забезпечують пільгові перевезення. Кожен пасажир має подбати про власну безпеку, а відтак – користуватися автобусами, що відправляються від автостанцій», – наголосив спікер.

 

Щоб перевести пасажирські перевезення в правове конкурентне поле, Максим Власов закликав перевізників брати участь у конкурсі, що невдовзі буде оголошено. Цей ринок відкритий для всіх – маршрутів достатньо, законність усього процесу гарантована.

 

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва