back

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

27 березня 2024

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік. 

 

Засідання робочої групи провів її очільник, заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш.

 

Пропозиції до переліку видатків підготовлені Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА на основі запитів на фінансування природоохоронних заходів, отриманих від органів місцевого самоврядування. 

 

«Загалом на цей рік Департаментом опрацьовано близько сотні таких запитів на загальну суму біля 136 мільйонів гривень. До переліку видатків включено 28 заходів на суму понад 4,9 мільйони гривень. Трохи більше 2,4 мільйонів гривень наразі зарезервовано на випадок виникнення надзвичайних ситуації для проведення робіт з ліквідації їх негативних наслідків», — повідомила директорка Департаменту Наталія Грудницька.

 

Заходи, включені до переліку, спрямовані на вирішення найбільш актуальних екологічних проблем Чернігівщини.

 

Так, цьогоріч будуть продовжені роботи з ліквідації загрози забруднення довкілля безхазяйними, забороненими до використання хімічними засобами захисту рослин. У планах – вивезення 60 тонн отруйних речовин з території 10 громад (Варвинська, Макіївська, Новобілоуська, Носівська, Сосницька, Срібнянська, Сухополов’янська, Холминська, Яблунівська). Вартість робіт – 3,5 мільйони гривень.

 

Майже півмільйона гривень передбачено на розроблення 13 проектів землеустрою щодо організації і встановлення меж заповідних територій 8 громад, що сприятиме збереженню унікальних природних комплексів і ландшафтів, на які багата наша область.

 

Ще півмільйона гривень виділено на розроблення Регіонального плану управління відходами. 

 

Також до переліку включено захід з ліквідації стихійних сміттєзвалищ, що утворилися на території Іванівської громади внаслідок військової агресії російської федерації. На ці потреби передбачено 200 тисяч гривень, ще 21 тисячу гривень виділить зі свого бюджету Іванівська сільська рада. 

 

Традиційно коштом обласного природоохоронного фонду здійснюватиметься моніторинг стану атмосферного повітря та визначення токсичності поверхневих вод Чернігівщини. Вартість досліджень складає 175 тисяч гривень. 

 

На проведення обласного екологічного конкурсу «Одна планета – одне майбутнє» передбачено 70 тисяч гривень.

 

Варто зауважити, що переважна більшість включених до переліку видатків обласного природоохоронного фонду заходів реалізовуватиметься на умовах співфінансування з бюджетів місцевих громад.

 

 

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва