back

Державна служба зайнятості інформує

15 грудня 2021

Корюківська районна філія Чернігівського обласного центру зайнятості попереджає, що незаконно отримані кошти доведеться повертати…

Безробітній особі доведеться повернути незаконно отримані кошти, якщо вона перебуває на обліку в службі зайнятості, отримує допомогу по безробіттю і одночасно нелегально працює, виконує роботу, надає послуги за цивільно-правовими договорами або продовжує займатись підприємницькою діяльністю тощо.

Ці неправомірні дії виявляються шляхом обміну інформацією між службою зайнятості, Державною податковою службою України, органами Держпраці, Пенсійним фондом України, а також за даними з верифікації Міністерства фінансів України про соціальні виплати.

При відмові відшкодувати кошти, а також у разі неповернення їх у встановлений строк, стягнення здійснюється у судовому порядку відповідно до законодавства.

 

Зокрема, протягом 2020 року в Чернігівській області виявлено 161 осoбу, що неправомірно отримали кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття у сумі 846900 грн. Зокрема, в Корюківській філії Чернігівського ОЦЗ протягом 2020 року виявлено 6 порушників із загальною сумою до повернення – 24292 грн.; з початку 2021 року станом на сьогодні виявлено 3 осіб, які неправомірно отримали кошти на загальну суму 10495 грн.

 

Ринок праці Менщини за 11 місяців 2021 року

Впродовж одинадцяти місяців поточного року лави безробітних Менщини поповнили 808 осіб. За сприяння служби зайнятості забезпечено роботою 507 громадян. Всього ж перебували на обліку та отримували послуги - 1263 безробітні особи – це на 13,2 % більше порівняно з минулим роком. З них: підвищували кваліфікацію – 91 особа, 30 – брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру.

У поточному році 128 роботодавців Менської та Березнянської громад подали до служби зайнятості 535 вакансій. Середній розмір заробітної плати у вакансіях становив 7342 грн.

На початок грудня на обліку у Менській районній філії Чернігівського ОЦЗ перебувало 343 безробітні особи, це на 2,4% більше в порівнянні з минулим роком. На кожне вільне робоче місце претендувало 19 осіб проти 26 торік.

 

Інформує обласна служба зайнятості:

за 11 місяців - 11,7 тисяч працевлаштованих

 

Саме стільки громадян області знайшли роботу за направленням служби зайнятості, з них майже 16% - оперативно, до набуття статусу безробітного. Про це повідомила директорка Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. За її словами, служба зайнятості сьогодні значно розширила зону пошуку роботи та персоналу, працюючи на засадах рекрутингу, тобто на повному ринку праці.

На замовлення роботодавців, а отже з гарантією працевлаштування організовується професійне навчання безробітних.  Протягом січня-листопада поточного року опановували нову професію чи підвищували кваліфікацію 2,4 тис. безробітних громадян. Вчаться вони не лише у навчальних закладах області, а і в Центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, які діють в 11 областях України та здійснюють навчання за 95 ліцензованими робітничими професіями та багатьма напрямами курсів цільового призначення. «Це сучасні комплекси європейського рівня з потужною навчально-виробничою базою», - каже Лідія Падалка.

Дієвою формою матеріальної підтримки безробітних є громадські та інші роботи тимчасового характеру, до участі у яких залучено 1,9 тис. безробітних області.

Загалом протягом січня-листопада 2021 року послугами державної служби зайнятості скористалися 33,2 тис. безробітних громадян, що перебували на обліку.

Станом на 1 грудня  2021 року в області налічувалось 9,1 тис. безробітних. Водночас роботодавці потребували 1,1 тис. працівників. Отож, на кожне вільне робоче місце претендувало 8 осіб.

 

Має роботу, до якої прагнула

 

Наталія Четверова з Борзни до служби зайнятості за допомогою звернулася у липні минулого року.

За весь час перебування на обліку в статусі безробітної, а це більше півроку, відвідувала семінари, тренінги, на яких фахівці допомагали складати резюме, навчали самопрезентації. Пропозиції роботи були різні, проте жінка прагнула працювати в торгівлі, оскільки за плечами мала досвід роботи продавцем. Отож, коли в базі з’явилася підходяща вакансія, то відразу зацікавилась нею.

 

Аби відповідати вимогам роботодавця жінка успішно пройшла стажування на робочому місці. І ось вже майже 10 місяців Наталія при роботі. Вона реалізовує «солодку продукцію» (кондитерські вироби), радуючи «смаколиками» своїх земляків.

До речі, на замітку тим, хто шукає роботу. У службі зайнятості – найбільша база легальної роботи в межах країни, яка оновлюється щодня, та знаходиться у вільному доступі на порталі державної служби зайнятості  за посиланням https://chg.dcz.gov.ua/userSearch/vacancy 

 

 

 

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва