back

Стережіться харчових отруєнь

02 вересня 2019

 

Харчове отруєння - це хвороба, яку спричинюють продукти та напої, у яких є шкідливі бактерії, віруси чи паразити. Особливо небезпечно отримати харчове отруєння в спекотний період, коли шкідливі бактерії розмножуються надзвичайно швидко.

Треба зазначити, що у багатьох продуктах є потенційно шкідливі організми, але зазвичай вони гинуть під час приготування страви. Причинами спалахів хвороби може бути порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Також, чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, що купуються на стихійних ринках, у приватних осіб.  

Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи ураження травної системи. Характерними  ознаками хвороби є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

За даними Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» тільки за період з 10 по 15 серпня поточного року в області захворіло на гострі кишкові інфекції 47 осіб, з них дітей - 23. По місту Чернігову захворіло 17 осіб, з них 8 дітей. Реєструвалися поодинокі випадки захворювань, спалахів не було.

Під час проведення епідрозслідування, встановлено фактори, що могли сприяти захворюванням на гострі кишкові інфекції: у 9 випадках - молочні продукти, у 19 - м'ясні продукти, у 3 випадках - яйця курячі домашні, у 2 випадках - кондитерські вироби, у 14 - інші причини (в т.ч. у 6 випадках - фрукти/овочі/ягоди, у 8 випадках - недотримання правил особистої гігієни).

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;

при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали  продукти сумнівної якості;

для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;

вести боротьбу з мухами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я.

Знання та суворе дотримання цих правил допоможуть зберегти життя та здоров’я вам та вашим близьким.

 

За повідомленням НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

вапр
ууц
цуе
еку
паврва