back

Пін та ПАК коди для використання інформації, записаної на чіп ID - картки

22 липня 2019

Два ПІН- та два ПАК-коди – це своєрідні особисті «ключі» власника ID-картки, які забезпечують користування паспортом у формі картки у повному обсязі.

         Паспорт громадянина України у формі ID-картки є документом, який посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Його основною перевагою є високий рівень захисту. Завдяки імплантованому електронному безконтактному носію (чіпу), який містить персональні та біометричні дані власника ID-картки, її на сьогоднішній день не можливо підробити чи скопіювати.  

!! Важливо знати і пам’ятати, що цифрові комбінації для ПІН та ПАК-кодів –

  • обираються власником ID-картки самостійно;
  • вводяться у зчитувач особисто під час отримання паспорта;
  • після введення містяться виключно на чіпі ID-картки та не зберігаються жодними системами ДМС;
  • відомі лише власникові паспорта і є конфіденційною інформацією;
  • повинні надійно зберігатися і не повідомлятися стороннім особам.

ПІН 1 призначений для ідентифікації та авторизації доступу до безконтактного електронного носія, а ПІН 2 для накладення електронного цифрового підпису.

У разі неправильного введення кожного з ПІН-кодів тричі поспіль, можливість виправлення буде автоматично заблоковано. Для розблокування цієї можливості власнику ID-картки потрібно буде ввести відповідний ПАК-код: у разі блокування ПІН1 ввести ПАК1, а в разі блокування ПІН2 – ПАК2. Якщо ж ПАК-коди буде введено неправильно 10 разів поспіль така можливість також автоматично заблокується.

Якщо власник ID-картки не пам’ятає своїх ПІН- та ПАК-кодів і доступ до безконтактного електронного носія заблоковано, його ID-картка не втрачає чинності і нею можна користуватися протягом терміну її дії. Однак у даному випадку використання ID-картки буде частково обмеженим.

Якщо ж власник ID-картки бажає користуватися своїм паспортом у повному обсязі, йому потрібно буде звернутися до будь-якого підрозділу ДМС для оформлення нового паспорта.    

вапр
ууц
цуе
еку
паврва