back

17 травня 2018

Олексій Мірошниченко взяв участь
в ІІІ Форумі інвестицій та експорту Чернігівщини



16 травня ІІІ Форум інвестицій та експорту Чернігівщини зібрав близько 200 учасників.

Серед них – представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, дорадчих органів із просування експорту та залучення інвестицій, представники дипломатичних установ, міжнародних фінансових інституцій, вітчизняні та закордонні експерти, бізнес-спільнота.

Участь у Форумі взяли заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в України Ігор Сокол, голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворник, а також делегації з Литви, Китаю та Польщі.

Головна тема спілкування – налагодження діалогу між владою та бізнесом для залучення інвестицій в економіку та аграрний сектор Чернігівської області, просування торгівлі та експорту, встановлення ділових контактів.

Одним із результатів попереднього форуму стало підписання меморандуму з ТОВ «Добродія Фудз», завдяки чому підприємство інвестувало близько 260 мільйонів гривень у будівництво в селищі Михайло-Коцюбинське Чернігівського району заводу з виробництва пластівців із зернових культур і продуктів на їхній основі. До речі, сьогодні ж відбулося його урочисте відкриття.

Тож організатори Форуму – Чернігівська облдержадміністрація в партнерстві з регіональною Торгово-промисловою палатою та Агенцією Регіонального Розвитку області – сподіваються, що цьогорічне зібрання стане предметною розмовою, яка сприятиме реалізації конкретних інвестиційних проектів на Чернігівщині найближчими роками.

Голова ОДА Валерій Куліч акцентував на стартових позиціях і перевагах географічного розташування області, її ресурсному, кадровому, науковому, інноваційному потенціалі, транспортній логістиці та туристичній привабливості.

– Основною складовою успішного розвитку регіону ми вбачаємо поєднання ресурсів із ефективністю їх використання. Цьому, зокрема, сприяє впровадження на місцевому рівні децентралізаційних реформ, – зазначив Валерій Куліч.

Очільник області назвав основні індикатори, які чітко демонструють позитивні зрушення в економіці та аграрному секторі. Так, Чернігівщина має 1 місце в Україні за темпом приросту прямих іноземних інвестицій – плюс 342,6 мільйона доларів США за два останні роки, другу позицію за зростанням експорту (+44,4% за 2017 рік), 3 місце за темпами процесів з децентралізації. До слова, об’єднані територіальні громади вже покривають більше половини території області. Доходний ресурс бюджетів ОТГ, що мали прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, перевищив 1 мільярд гривень.

До того ж, капітальні інвестиції у сферу АПК дозволили Чернігівщині посісти 4 місце в Україні по поголів’ю великої рогатої худоби та 6 місце за динамікою виробництва сільгосппродукції. Минулого року зібрано рекордний врожай зернових культур – більше 4 мільйонів тонн.

– Ми позиціонуємо себе як регіон, що поєднує промисловий хай-тек і розвинутий аграрний сектор. Адже кожне шосте підприємство із більше ніж 250-ти – інноваційно-активне. А в сільське господарство спрямовується майже половина всіх капіталовкладень, – зазначив Валерій Куліч і додав, що обласна влада надзвичайно зацікавлена у співпраці з бізнесом, у тому числі з іноземних країн.

На сьогоднішній день в області вже працює 156 підприємств з іноземними інвестиціями із 39 країн світу. Загальний обсяг акціонерного капіталу наближається до півмільярда доларів США. Серед найбільш успішних минулорічних інвестиційних проектів варто виділити ТОВ «ТАН» – ІІІ черга з виробництва апаратів для дистиляції, фільтрації та очищення олії, ТОВ «ПЕТ Технолоджіс Україна» – комплекс по виробництву обладнання для виробництва ПЕТ тари, ТОВ «Рижський хліб» – сучасний хлібзавод з виробництва хліба за латвійською рецептурою, ПАТ «Слов’янські шпалери» – дільниця з поглибленої переробки деревини.

– Ми готові боротися за наших інвесторів, тому працюємо над покращенням умов для бізнесу, розвитку малого та середнього підприємництва, готові максимально спрощувати процедури отримання адміністративних послуг, – зауважив Валерій Куліч.

Він висловив чітку позицію керівництва області: зацікавити інвесторів не стільки отримувати від Чернігівщини сировину, а вкладати кошти у місцеві підприємства з виготовлення готової продукції.

Також голова ОДА акцентував на позитивних тенденціях зростання експорту – наразі зовнішній товарообіг відбувається із 130 країнами-партнерами. Минулого року вперше вдалося досягнути позитивного сальдо експорту у розмірі 180,2 мільйона доларів США. На переконання Валерія Куліча, цьому сприяє імплементація на місцевому рівні Угоди Україна – ЄС. ЇЇ реальні результати – зростання в 1,8 разу експортних поставок до Європи (більш ніж 35% загального експорту).

Поділяють думку щодо інвестиційної привабливості Чернігівщини і заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук та президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков. Вони переконані, що область має вигідну логістику, професійний кадровий потенціал, гарні ресурсні можливості. Крім того, очевидною є зацікавленість влади у партнерстві з приватним бізнесом заради реалізації взаємовигідних спільних проектів, які покращують як економічну, так і соціальну складову розвитку регіону.

До присутніх також звернувся голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворник, який завірив у перспективах взаємовигідної взаємодії двох сусідніх країн як у галузі економіки, так і гуманітарній сфері, науці та культурі.

На зацікавленості у спільних інвестпроектах, у тому числі із зарубіжними партнерами, наголосив і Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Після загальної презентації області та виступів гостей Форуму відбулася робота двох тематичних панелей: «Перспективні напрямки та актуальні проекти для інвестування на Чернігівщині» та «Експортна географія: виклики та можливості в співпраці з окремими країнами світу».

Усі виступаючі говорили про важливість інновацій у промисловості та сільському господарстві, необхідності створення сприятливих умов для того, щоб бізнес-партнери мали бажання вкладати капітал, у тому числі й іноземний, у Чернігівську область.







Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
Чернігівської облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва