back

12 січня 2018

На нараді обговорили підготовку первинної ланки медицини до медичної реформи


Питання готовності медичних закладів району, які стануть комунальними некомерційними підприємствами, до впровадження медичної реформи, надання медичних послуг населенню, питання співоплат та інші теми обговорили учасники наради, присвяченої реформуванню первинної ланки медицини.

Участь в нараді під головуванням голови райдержадміністрації Олексія Мірошниченка взяли голова районної ради Віктор Чернуха, заступник голови районної державної адміністрації Володимир Полубень, перший заступник міського голови Олександр Савченко, селищний голова Олександр Шевчик, головний лікар РЦ ПМСД Світлана Лещенко.

«Щоб бути готовими до реформування, нам потрібно точно знати, що нас очікує. І щоб достойно пройти цей процес, ви маєте знати, що робити в подальшому. А для цього потрібно вчитися, згуртуватись та не бути байдужими», – зазначив Олексій Мірошниченко, відкриваючи нараду.

Світлана Лещенко поінформувала учасників зустрічі про нововведення, які нас чекають у діяльності первинної ланки медичної галузі та перебіг законотворчого процесу.

Зокрема, на перше півріччя 2018 року зберігається можливість фінансування закладів охорони здоров’я через медичну субвенцію. А вже з 1 липня відбудеться підписання договору із Національною службою здоров’я України, яку нині створюють. Відтак, слід очікувати низки кардинальних змін.

Реформа розпочнеться з первинної ланки медицини, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Лікар первинної ланки стане агентом сім’ї в системі охорони здоров’я. Він буде слідкувати за здоров’ям і повністю забезпечувати первинну діагностику.

Світлана Віталіївна зазначила, що в межах реформи медична допомога на первинному рівні є безкоштовною і на кожного пацієнта з державного бюджету буде виділено не менше 370 грн, на дітей та людей похилого віку – сума буде більша. Також додала, що кожен пацієнт шляхом укладання декларації повинен бути закріпленим за конкретним сімейним лікарем, якого зможе обирати самостійно, не прив’язуючись до місця реєстрації чи навіть проживання. Кожен житель нашого міста має право обрати сімейного лікаря.

Також під час наради обговорено питання енергозбереження та енергоефективності у медичних закладах району.

«Тож, представники медичних закладів повинні бути зацікавлені, щоб саме в них лікувалося люди. Бо коли зараз кількість відвідувачів не особливо впливає на фінансування, то незабаром впливатиме. Тому фахівці мають якомога краще ставитися до своєї роботи, аби саме в них хотілося отримувати консультації», – сказав Олексій Мірошниченко.

«Медицина – одна з найвагоміших галузей для нашого регіону. І маємо надію, що реформа зробить її більш якісною та доступнішою для людей. Сподіваюся, що в нас все вдасться», – наголосив Олексій Мірошниченко.






Відділ організаційно-інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва