back

05 квітня 2017

Вимоги охорони праці при виконанні весняно-польових робіт


Весняно-польові роботи – напружений етап річного циклу агропромислового виробництва. Зокрема, у березні-квітні сільськогосподарськими підприємствами виконується біля 35 % річного обсягу польових тракторних і, майже, така ж частка транспортних робіт. Зростає, в порівнянні із зимовими місяцями, кількість зайнятих працівників. Усе це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки та охорони праці і внаслідок неналежної організації робіт.

Умови праці в сільськогосподарському виробництві мають свої особливості. В основному польові роботи виконуються на значній відстані від центральної садиби і тракторної бригади. Через це знижується контроль за безпекою працюючих зі сторони адміністрації господарства. У цих умовах підвищується особиста відповідальність механізаторів за безпеку проведення робіт.

Причинами аварій і нещасних випадків при експлуатації сільськогосподарської техніки, особливо при проведені весняно-польових робіт є:

- технічна несправність тракторів і сільськогосподарських машин;

- порушення технологічного процесу;

- не проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівникам господарств;

- порушення виробничої і технологічної дисципліни;

- відсутність медичних оглядів;

Відповідальними особами за організацію охорони праці під час проведення весняно –польових робіт призначаються:

- в цілому по господарству – головний агроном, головний інженер;

- по відділках, бригаді – керуючий відділком, бригадири тракторних і польових бригад.

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Менському районі наполегливо рекомендує роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони праці напередодні розпалу весняно-польових робіт посилити профілактичну роботу по запобіганню виробничого травматизму в поточному році; організувати роботу згідно Правил з охорони праці в сільськогосподарському виробництві; дотримуватись нормативних актів з охорони праці. Необхідною умовою успішного проведення комплексу весняно – польових робіт та збереження людського потенціалу є суворе дотримання працівниками трудової та виробничої дисципліни, правил охорони праці, пожежної безпеки. Цього вимагає Закон.

Бажаємо Вам плідної роботи без нещасних випадків.


Начальник відділення виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві
та професійних захворювань України
у Менському районі
Галина Коваленко
вапр
ууц
цуе
еку
паврва