back

30 березня 2017

Профілактика і протидія корупції: в райдержадміністрації говорили про корупційні ризики


Сьогодні державні службовці отримали роз’яснення стосовно корупційних ризиків, їх чинників та можливих наслідків.

Семінар-навчання, який провів керівник апарату райдержадміністрації Олександр Безнісько, розпочався зі з’ясування самого поняття корупційного ризику.

Завідувач юридичного сектору апарату райдержадміністрації Тетяна Спускан повідомила колегам, що з метою підвищення ефективності профілактики корупційних та інших правопорушень при райдержадміністрації була створена комісія «з оцінки корупційних ризиків у районній державній адміністрації». Протоколом засідання комісії були індентифіковані корупційні ризики наступним чином.

Ризик – це можливість виникнення несприятливої ситуації або невдалого результату у будь-якій діяльності.

Корупційний ризик – це сукупність правових, організаційних та інших факторів і причин, які породжують, заохочують (стимулюють) осіб до скоєння корупційних правопорушень під час виконання ними функцій держави або службових обов’язків.

Тетяна Спускан охарактеризувала 6 основних корупційних ризиків, серед яких:

- неповідомлення у передбачених Законом випадкам, порядку чи прийняття рішення в умовах реального конфлікту інтересів

- порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності

- одержання подарунків службовою особою

- порушення вимог фінансового контролю, несвоєчасне подання та неподання декларацій, повідомлень про суттєві зміни у майновому стані, декларування недостовірної інформації

- привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

- зловживання владою або службовим становищем, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, незаконне збагачення.

Вона, зокрема, зазначила про можливі чинники та наслідки корупційних ризиків, що визначені чинним антикорупційним законодавством.

Також держслужбовцям було нагадано щодо відповідальності за незаконне використання інформації, що стала відома особі у зв'язку з виконанням службових повноважень.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва