back

20 лютого 2017

За волю – у вічність. У районі пройшла низка заходів до Дня Героїв Небесної Сотні


Щорічно 20 лютого по всій Україні відзначається День Героїв Небесної Сотні – знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати «Небесною Сотнею».

Тож з метою належного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, сприяння утвердженню в Україні ідеалів свободи і демократії, збереженню та донесенню до сучасників і майбутніх поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття в бібліотеках проведено низку інформаційно-просвітницьких заходів.

Щоб у глибокій скорботі низько схилити голову перед пам’яттю загиблих героїв України 18 лютого у читальній залі центральної бібліотеки зібрались користувачі на годину-реквієм «Небесній сотні шана і молитва за чисті душі, що злетіли в небо». За ініціативи молодіжної організації «Альтернатива» відбувся майстер-клас «Янголи пам’яті». У пам'ять про загиблих на Майдані і тих, хто бореться зараз за Україну присутні виготовили янголів із тканини і фетру. Під час майстер-класу слухали патріотичні українські пісні. З 3 по 22 лютого у читальній залі діє виставка-пам’ять «Янголи на білих крилах».

На відеоперегляд «А Сотню вже зустріли небеса» до районної дитячої бібліотеки завітали учні 3(7) класу гімназії. Присутні мали змогу переглянути зворушливі відеоматеріали про жертовність та героїзм українського народу під час подій на Майдані. Звучали патріотичні вірші, пісні. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто пожертвував своїм життям за щастя інших, за кращу долю для своєї держави.

У Холминській бібліотеці-філії № 34 пройшли героїко-літературні читання «Незламний дух воскрес у серці кожнім…». Юні користувачі з великою вдячністю згадали тих, хто за нашу свободу і оновлення країни не вагаючись, віддали своє життя. Небесна сотня – новітні герої України. Вони мають стати прикладом для кожного з нас. Їх подвиг назавжди залишиться в наших серцях. Тримаючи в руках запалені свічки, в супроводі пісні «Плине кача по Тисині», присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

«Ангели Майдану». Під такою назвою відбувся урок мужності у Прибинській бібліотеці-філії №29. Юні користувачі читали вірші сучасних поетів про події і людей на Майдані, про дні і ночі у вогні й диму на межі життя і смерті, про розпачливі втрати, з яких почалася Небесна Сотня.

У Сядринській бібліотеці-філії №31 пройшла героїко-патріотична година «Небесна Сотня у вирій полетіла…». Бібліотекар представила виставку «Живий Майдан у серці народу», презентувала теки інформаційних матеріалів про події Революції Гідності. До заходу долучилась завідуюча будинку культури, яка майстерно продекламувала поезію Майдану. Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

У Наумівській бібліотеці-філії № 16 Корюківської центральної бібліотечної системи відбувся художньо-патріотичний вечір «… І плачуть зорі над Майданом…». Розпочався він старовинною лемківською піснею «Плине кача по Тисині», яка стала широковідомою після її виконання під час реквієму за загиблими учасниками Революції Гідності. Бібліотекарі повідали історію Майдану, розповіли про світоглядно заряджених борців і затятих відчайдухів, завдяки яким Майдан вистояв.

Проникливим розділом були поетичні рядки у виконанні учасників краєзнавчого клубу «Джерела», що діє при бібліотеці. У тих віршах – нерв Майдану, все, чим він жив, і чим ми жили тоді. У них – розгарячені сподівання на нову країну…

Жодного не залишила байдужим виставка-коментар «Небесна Сотня: пам’ятаємо…».

Оголосивши хвилину мовчання, свічу пам’яті запалила виконуюча обов’язки сільського старости Марія Суха. Підсумком заходу став хвилюючий і чуттєвий флеш-моб «Небесна Сотня в небо відлетіла…».

Світла небесна пам’ять кожному, чиє життя обірвалося в серці української столиці, усім тим, хто не дожив кілька днів до весни. Батьківщина втратила своїх синів – це великий біль для кожного, хто є українцем.



За повідомленням районної центральної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва