back

16 лютого 2017

Афганістаном зранені душі


15 лютого 1989 року, після десятирічної війни, було завершено виведення радянських військ з Афганістану. Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців. З них 2 378 загинули, в тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон.

28 років минуло з того часу, а біль від тієї війни ще й досі не загоївся, особливо в серцях тих, хто брав участь у тому військовому конфлікті. З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав бібліотечні заклади району провели низку заходів, як данину пам'яті усім, хто причетний до героїчної й трагічної афганської війни.

У Наумівській бібліотеці-філії №16 відбулася зустріч-бесіда «Одвічний біль – Афганістан». Присутні мали нагоду поспілкуватися із запрошеним воїном-інтернаціоналістом Олегом Овчинніковим. Цікаво була представлена виставка-коментар «Афганістан: у рідному гніздечку вас не забули». Окремим розділом діалогу з аудиторією прозвучала хвилююча розповідь про художньо-документальну книгу українського письменника О.Дмитренка «Аист», де автор розповів болючі епізоди про подвиги молодого лейтенанта Олександра Стовбу та його побратимів. Не обминули увагою і саму збірочку віршів Олександра Стовби… Завершилася зустріч поетичними читаннями про той досі щемливий біль – Афган…



Годину вшанування «Афганістаном зранена душа» спільно зі школою провела бібліотекар Б.Слобідської бібліотеки-філії №38. До заходу долучився голова сільської ради Володимир Сірий, який подякував запрошеним учасникам бойових дій за виконаний обов’язок. Володимир Йосипович виконав почесну місію і вручив грамоту районної ради Михайлу Федченку та грамоту Б.Слобідської сільської ради Сергію Миснику. Бібліотекар розповіла про перебіг подій тієї жахливої війни, а учні присвятили воїнам-учасникам бойових дій поетичні рядки.



У Холминській бібліотеці-філії №34 відбулась година пам’яті «Відлуння Афганських гір» за участю запрошеного воїна-інтернаціоналіста Валерія Гулицького. Учасники заходу переглянули хроніку радянсько-афганської війни. Затамувавши подих, присутні слухали розповідь учасника бойових дій в Афганістані про тривожні і сумні сторінки тих років, переглянули світлини з архіву Валерія Дмитровича. Наприкінці заходу лунали пісні про Афганістан у авторському виконанні гостя.



Зустріч-спогад «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістан» для учнів місцевої школи організувала і провела бібліотекар Охрамієвицької бібліотеки-філії №20. Перед присутніми виступили зі спогадами воїни-афганці: Сергій Антоненко, Олександр Бойко та Юрій Шамара. Учасники бойових дій розповіли дітям, що ця війна в людській пам’яті буде жити довго, тому що її історія написана кров’ю солдат і сльозами жінок та матерів, піснями, які увірвалися у наше життя фронтовим вітром. Переглянули уривки з фільмів про ту війну. Присутні на заході читали поезію, співали пісні, а наостанок подарували гостям пам’ятні сувеніри.



За повідомленням
районної центральної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва