back

30 січня 2017

Делегація з Корюківки долучилась до вшанування 99-ї річниці подвигу Героїв Крут на місці легендарного бою


29 січня 2017 року на місці легендарного бою біля залізничної станції Крути Борзнянського району Чернігівської області влада і громадськість урочисто відзначили 99-ту річницю подвигу українських героїв.

На території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» зібралися вшанувати героїв першої російсько-української війни 1917-1918 років сивочолі ветерани, школярі та студенти, курсанти і ліцеїсти, учасники вже сучасної російсько-української війни 2014-2017 років, матері загиблих воїнів в АТО, військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії України, делегації зі Львова, Житомира і Сум, обласного центру та районів і міст Чернігівщини, представники політичних партій. У складі делегації НРУ приїхали Валерій Сарана і Сергій Черняков. Це рухівці, які у січні 1991 року взяли участь у встановленні першого пам’ятного знаку – березового хреста на честь загиблих українських учасників крутянського двобою.

Участь в обласному заході взяла й делегація з Корюківки на чолі з заступником голови райдержадміністрації Володимиром Полубнем, до складу якої увійшли представники громадської організації «Корюківська спілка воїнів-учасників АТО» та Корюківської міської молодіжної громадської організації «Альтернатива».

Було зачитано Звернення Президента України Петра Порошенка до Українського народу у зв’язку з Днем пам’яті Героїв Крут, учасники заходу поклали квіти до Монументу бою під Крутами та хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх захисників України, а також названих поіменно сучасних молодих бійців, які пішли в армію добровольцями зі студентської лави і повторили у наш час подвиг Героїв Крут: солдат добровольчого батальйону «Айдар» Вадим Жеребило з Мени, гранатометник 13-го окремого мотопіхотного батальйону Володимир Близнюк з Чернігова та кулеметник батальйону «Київська Русь» Микола Дегтяр з Бобровиччини.

У пам’ять про загиблих за рідну землю заупокійну літію відправив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського Патріархату Євстратій.

У Крутах згадали, що саме у цей день 2 роки тому почався наступ ворога на дебальцевському напрямку. І одними з перших, хто вступив в бій з терористами, були наші чернігівські земляки з 13-го окремого мотопіхотного батальйону, що складався з добровольців. На блокпосту перед Вуглегірськом нашими бійцями було підбито три російських танки. 13-й батальйон з честю виконав своє бойове завдання і останнім вийшов з Дебальцева.

Мітинг-реквієм розпочався з урочистого вручення ордену Богдана Хмельницького ІІІ ступеня начальнику зв’язку 3-го окремого танкового батальйону старшому лейтенанту Сергію Фесенку, мешканцю м. Борзна Чернігівської області, який проходив військову службу в зоні АТО в місті Маріуполь, шахті Бутівка та місті Попасна.

Перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Леонід Сахневич, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, народний депутат України Олег Ляшко, представники Міністерства оборони і громадськості звернули особливу увагу на феномен зв’язку поколінь захисників української Вітчизни минулого і сучасності, важливої ролі молоді в обороні та успішному розвитку України.

Олена Бєлєванцева, мати загиблого в зоні АТО студента з міста Чернігова Володимира Близнюка, прочитала свій авторський вірш «Зустріч».

Офіційна частина заходів на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут» завершилася урочистим маршем підрозділу 1-ої окремої танкової бригади і кращих курсантів Чернігівської Академії Державної пенітенціарної служби.

Екскурсоводи, співробітники Меморіального комплексу, студенти Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя і представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області представили всім бажаючим музейну експозицію Національного музею Збройних сил України про бій під Крутами в контексті Української революції 1917–1921 років та тематичну виставку, присвячену сучасним Героям України, які захищають нашу Вітчизну від російського агресора.

Як відомо, експозиція та виставка розташовані у вагонах навколо імпровізованого символічного перону Київського залізничного вокзалу, з якого добровольці відправилися боронити країну від загарбників.

Екскурсоводи звернули увагу на важливість оборони міста Бахмач, що передувала двобою у Крутах. На кілька критично важливих для уряду Української Народної Республіки днів війська агресора були зупинені і ослаблені. Це дало можливість українським оборонцям розгромити більшовицьке повстання у Києві, отримати міжнародне визнання з боку Центральних держав і домовитися про військову допомогу у вигнанні загарбників із України.

Перед Монументом патріотичну концертну програму відкрив Василь Нечепа, народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка, кобзар-лірник.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
апарату райдержадміністрації за інформацією Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва