back

10 січня 2017

Виклики сучасного ринку праці та перспективи вирішення кадрових проблем роботодавців у співпраці зі службою зайнятості


9 січня в Чернігівській облдержадміністрації під головування заступника голови – керівника апарату ОДА Наталії Романової відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Виклики сучасного ринку праці та перспективи вирішення кадрових проблем роботодавців у співпраці зі службою зайнятості».

За словами директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, негативний вплив на ринок праці Чернігівщини має кризова демографічна ситуація та міграційні процеси, властиві для нашої області. Статистика свідчить про скорочення чисельності економічно активного населення (за останні 10 років воно скоротилося на 67 тисяч або 12%) та штатних працівників. За останні 10 років їх поменшало майже на 81 тис. осіб або 30%. У минулому році (дані за січень-листопад) кількість офіційно зайнятих в області зменшилась майже на 4 тисячі осіб до 190 тисяч. У той же час МОП визначає чисельність зайнятого населення області на рівні майже 427 тисяч осіб, що більше ніж вдвічі перевищує кількість штатних працівників та свідчить про значні обсяги тіньової зайнятості.

Наразі для Чернігівщини актуальним є питання збереження трудового потенціалу. Виїжджати за кордон та до столиці висококваліфікованих працівників змушує низька якість робочих місць. Лише 3% вакансій в регіоні пропонують зарплату, більшу за середню по області, яка, до речі, на чверть нижча за відповідний показник по Україні й вдвічі менша, ніж у Києві.

Проте й роботодавцям наразі досить складно знайти потрібних працівників через низьку якість робочої сили та дефіцит робітничих кадрів. Серед майже 27 тисяч вакансій, які подані роботодавцями до центрів зайнятості області в минулому році, 57% робочих місць пропонуються для кваліфікованих «працівників з інструментом», ще 16% - для робітників, які не потребують спеціальної підготовки, і лише чверть вакансій - для службовців з вищою освітою.

На думку директора ОЦЗ, ще однією проблемою, яка потребує нагального вирішення, є невідповідність обсягів та якості підготовки молодих кадрів потребам роботодавців.

«Але, незважаючи на існуючі проблеми на ринку праці, завдання державної служби зайнятості – соціально захистити людей, які опинилися без роботи», - сказала Лідія Падалка.

Протягом 2016 року на обліку в центрах зайнятості області перебували та отримували соціальні послуги 41,2 тис. безробітних (на 13,6% менше у порівнянні з 2015 роком), кожного третього з яких, а це понад 13 тис. осіб, працевлаштовано. Зокрема, 153 особи започаткували власну справу, скориставшись виплатою допомоги по безробіттю одноразово. На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 447 осіб.

Крім того, майже 4,5 тис. безробітних за направленням служби зайнятості набували нових професій та підвищували кваліфікацію, 7,6 тис. - залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Станом на 1 січня 2017 року в області налічувалось 12,4 тис. офіційно безробітних громадян, що на чверть менше, ніж на цю дату рік тому. На кожне вільне робоче місце претендувало 17 осіб проти 25 торік.

Директор ОЦЗ презентувала послуги, які надає служба зайнятості роботодавцям і безробітним. Акцент було зроблено на новаціях у роботі.

«Сьогодні служба зайнятості реформується: впроваджуються організаційні зміни, змінюються підходи до надання послуг, застосовуються нові технології підбору кадрів та пошуку роботи, - сказала вона. - Зокрема, в центрах зайнятості формується та поширюється засобами Інтернету база відеорезюме безробітних, за допомогою якої роботодавці можуть оперативно підібрати працівників, не витрачаючи час на безпосереднє спілкування з претендентами на вакансію. Також для вирішення кадрових питань роботодавцям пропонується презентація на заходах з шукачами роботи, а також через Інтернет, соціальні мережі, відеовакансії. Служба зайнятості для підбору роботи громадянам та кадрів для роботодавців використовує не лише власні ресурси, а й інші джерела, зокрема сайти пошуку роботи, оголошення в ЗМІ тощо».

На часі впровадження інших новацій, зокрема електронного сервісу, який дозволить користувачам отримувати частину послуг служби дистанційно, створення Всеукраїнського кадрового резерву служби зайнятості для роботодавців.

За повідомленням директора ОЦЗ, зміни очікуються й на законодавчому рівні. До Верховної Ради України вже подано законопроект про зміни до законів України «Про зайнятість населення» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття». Пропонується зміни щодо матеріального забезпечення безробітних. Вони покликані, насамперед, спонукати громадян до активного пошуку роботи.

Жваву дискусію викликали нагальні проблеми ринку праці та шляхи їх вирішення. Учасники засідання обговорили вплив підвищення розміру мінімальної заробітної плати на діяльність підприємств та підприємців, методи легалізації зайнятості населення, ймовірність загроз вивільнення працівників, причини й наслідки закриття малого і середнього бізнесу.

Роботодавці схвально оцінили роботу служби зайнятості області та законодавчі ініціативи, спрямовані на зниження утриманських настроїв серед безробітного населення, мотивацію громадян до легальної та продуктивної праці. Вони відзначили, що в умовах складної економічної та соціальної ситуації, кризових демографічних процесів, які впливають на уповільнення темпів відновлення трудового потенціалу, ускладнюють створення нових та підвищення якості наявних робочих місць, служба зайнятості відіграє важливу роль у зниженні соціальної напруженості, пом’якшенні дисбалансу між попитом і пропозицією робочої сили, в тому числі шляхом організації професійної підготовки та перепідготовки кадрів на замовлення роботодавців, проведення профорієнтаційної роботи з учнівською молоддю та безробітним населенням щодо здобуття актуальних на ринку праці професій.

І роботодавці, і представники служби зайнятості та соціальні партнери зійшлися на думці щодо потреби розширення напрямів співпраці. Зокрема було вирішено активізувати профорієнтаційну роботу в загальноосвітніх навчальних закладах, посилити співпрацю служби зайнятості з роботодавцями. Йшлося про оперативний обмін інформацією, проведення спільних заходів для безробітних громадян та учнівської молоді, організацію професійного навчання безробітних на замовлення роботодавців тощо.

Корюківський район на засіданні «круглого столу» представили заступник директора Корюківського РЦЗ Олена Тихоновська та ФОП Мисник Наталія.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва