back

18 листопада 2016

Перший документ: все про державну реєстрацію народження дитини


Народження дитини - щастя для будь-якої сім'ї! Нові турботи, нові питання, а й, разом з тим, нова радість! Але не варто забувати і про документи, якими супроводжуються будь-які кардинальні зміни в житті сім'ї - особливо, така зміна, як народження малюка. Результатом реєстрації дитини є отримання ним свого першого документа - свідоцтва про народження. Саме цей документ буде засвідчувати особистість Вашого малюка до тих пір, поки він не отримає свій перший паспорт.

З початку року Корюківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, сільськими та селищною радами району зареєстровано 184 народжень, з них 146 – по м. Корюківка, 10 – по смт. Холми, 28 – по селах району.

У пологовому відділенні Корюківської ЦРЛ працівниками відділу ДРАЦС було зареєстровано 70 народжень.

Державна реєстрація народження дитини провадиться державним органом реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові і засвідчується свідоцтвом про народження (стаття 144 Сімейного кодексу України).

Державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них.

Батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану (стаття 144 Сімейного кодексу України). Несвоєчасна без поважної причини реєстрація батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 2121 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Документи, необхідні для державної реєстрації народження:

-паспорти або паспортні документи, що посвідчують особи батьків (одного з них);

- паспорт або паспортний документ, що посвідчує особу заявника, у разі якщо державна реєстрація народження проводиться не батьками, а іншою особою;

- документ, який є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб, спільна заява матері та батька дитини, заява матері).

Підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о).

У разі народження дитини поза закладом охорони здоров'я державна реєстрація народження проводиться на підставі медичного свідоцтва про народження або медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о) та висновку про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я.

Визначення прізвища, імені та по батькові. Якщо батьки мають спільне прізвище, то це прізвище присвоюється і дитині. При різних прізвищах дитині присвоюється прізвище батька або матері за згодою батьків, а при відсутності згоди – за рішенням органу опіки та піклування або суду.

Власне ім’я дитини визначається за згодою батьків. У разі відсутності при державній реєстрації народження згоди батьків щодо присвоєння власного імені спір вирішується органами опіки й піклування або судом. При державній реєстрації народження іншою особою власне ім’я дитини присвоюється за її вказівкою.

Найпоширеніші імена, які надавались новонародженим в 2016 році – Олександр, Дмитро, Денис, Артем, Єва, Катерина, Дарина, Софія, Марія, Аліна, Каміла, Анастасія, Вікторія, Нетрадиційні або рідковживані імена, які батьки присвоювали своїм дітям – Елеонора, Даніела, Веніамін, Рустам, Владімір, Марат, Дамір, Дана, Вірсавія, Ліана, Жумагул, Мар’яна, Ельдар.

По батькові дитині присвоюється за власним іменем батька. Якщо в батька подвійне власне ім’я, то по батькові дитині присвоюється за одним з них на вибір батьків. На прохання батьків по батькові може також утворюватись згідно з національними традиціями або не присвоюватись взагалі.

Також хочемо, нагадати, що з метою створення сприятливих умов, спрямованих на спрощення доступу громадян до адміністративних послуг щодо державної реєстрації народження дитини з 17.03.2016 року запроваджена послуга щодо прийняття документів, необхідних для державної реєстрації народження дитини та видачі свідоцтв про народження дітей безпосередньо в приміщенні пологового відділення Корюківської центральної районної лікарні, яке знаходиться за адресою: м. Корюківка вул. Шевченка, 101, 2 поверх (кімната для відвідування). Суть якої полягає у можливості отримання свідоцтва про народження дитини ще до виписки з пологового відділення.

Прийом громадян працівниками відділу державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється кожного вівторка та четверга з 10.00 до 12.00 год., видача документів – з 15.00 до 16.00 год.

Тож, на сьогоднішній день зареєструвати народження дитини можна, як у відділі ДРАЦС за адресою: м. Корюківка вул. Зарічна, 10, так і безпосередньо у пологовому відділенні Корюківської ЦРЛ .

вапр
ууц
цуе
еку
паврва