back

31 жовтня 2016

Фахівці "Чернігівгазу" перевірили стан газового обладнання в оселях понад 115 тис клієнтів


З січня по жовтень 2016 року «Чернігівгаз» провів планово-технічне обслуговування більше 115 тис осель мешканців Чернігівської області. В ході робіт газовики виявили 634 порушення, пов`язаних з небезпекою для життя при користуванні газом, внаслідок чого подача газу до приладів була припинена.

Серед зафіксованих порушень – 422 випадки використання несправного газового обладнання, 190 - самовільно встановлені прилади, 19 – відсутність тяги в димовому або вентиляційному каналах, 3 – втручання в роботу димовентканалів.

Реформування ринку природного газу, яке рік тому розпочалося в Україні, внесло істотні зміни у взаємовідносини між його суб`єктами. Зокрема, нові Правила безпеки систем газопостачання, затверджені наказом Міненерговугілля від 15.05.2015 р. № 285, закріпили за власниками внутрішньобудинкових систем газопостачання (балансоутримувачами, управителями, тощо), а також побутовими споживачами, відповідальність і обов`язок самостійно дбати про належну експлуатацію газомереж та приладів, що знаходяться у їх власності.

Офіційним документом, яким визначається порядок і границі відповідальності за різні складові системи газопостачання є Акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін. Кодекс газорозподільних систем зобов`язує «Чернігівгаз» укласти відповідні акти з усіма споживачами, з юрособами - до кінця 2016 р., а з побутовими споживачами – до кінця 2017 р.

З моменту підписання акту побутовий споживач отримує право власності не лише на прилади, а й на внутрішньобудинкову мережу в своїй оселі та може на свій розсуд визначати обсяг необхідних робіт і компанію-підрядника.

Водночас функція забезпечення надійної та безаварійної поставки енергоресурсу газорозподільними мережами залишається у «Чернігівгазу». Також незмінним залишається право газівників на безперешкодний доступ до будь-яких газифікованих об`єктів та складових газових мереж для виконання ремонту та локалізації і ліквідації наслідків аварій, а також виконання робіт з припинення та відновлення газопостачання у випадках передбачених законодавством.

«З одного боку, з введенням межі експлуатаційної відповідальності держава закріпила право господаря самому відповідати за безпеку споживання газу у власній оселі і визначатися які послуги йому потрібні, а з іншого - залишила нам ліцензійні повноваження з підтримки газорозподільних мереж в належному стані та їх розвитку. Поки що ми повинні виконувати роботи з планово-технічного обслуговування газового обладнання, але цілком ймовірно, що в майбутньому це буде платне обслуговування по заявкам, а виконавцем робіт на договірних засадах зможе бути будь-яка компанія», - зауважив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Акт розмежування є невід`ємною частиною договору розподілу природного газу з Оператором ГРМ. Наразі триває кампанія по підписанню документів з юридичними особами, невдовзі газовики почнуть працювати з житловими помешканнями.

Довідка: Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг транспортування становить близько 600 млн. куб. м. природного газу. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисяч км газопроводів

Нашими споживачами є 349,5 тисяч сімей, більше 3 тисяч підприємств та установ Чернігівської області. Найкрупнішими клієнтами ПАТ «Чернігівгаз» є Чернігівська ТЕЦ, Облтеплокомуненерго, САН ІнБев Україна, Чернігівський молокозавод, Корюківська фабрика технічних паперів.

Компанія є одним з найкрупніших платників податків регіону. Щорічно до бюджетів усіх рівнів сплачується понад 98 мільйонів гривень податків і зборів.

За додатковою інформацією звертатися

до фахівця із зв`язків з громадськістю та пресою

Наталії Свириденко

Тел./факс: +380 462 65 20 07

Моб.: +380 67 244 96 46

E-mail: [email protected]

http://cn.104.ua/

вапр
ууц
цуе
еку
паврва