back

28 жовтня 2016

Співпраця відділення НСПП з членськими організаціями Федерації профспілок області упродовж поточного року в рамках сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів)


Здійснюючи свої основні завдання, Відділення значну увагу приділяє питанню вдосконалення взаємодії з сторонами соціально-трудових відносин, особливе місце серед яких належить професійним спілкам. Адже профспілки – це добре структурована, законодавчо оформлена та цілком підготовлена організація для ведення переговорних процесів.

Закон України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» дає можливість профспілкам брати активну участь у захисті соціально-економічних прав та інтересів найманих людей праці. Тому, з огляду на тенденції підвищення ролі профспілок у соціальному партнерстві, збільшення довіри до них з боку найманих працівників в умовах світової фінансової кризи, питання співпраці трудових колективів саме з профспілками набуває особливого значення.

Керуючись Методичними рекомендаціями щодо здійснення взаємодії Національної служби посередництва і примирення з професійними спілками, їх об'єднаннями у вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів), прагнучи об’єднати спільні зусилля для збереження соціальної стабільності в регіоні, забезпеченні конституційних прав і гарантій працюючих, створенні можливості для цивілізованого, правового вирішення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, здійсненні взаємного обміну інформацією з метою своєчасного їх вирішення, з ініціативи Відділення укладені 10 Угод про співпрацю і взаємодію в роботі з Радою Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, галузевими обкомами профспілок працівників: соціальної сфери; держустанов; освіти і науки; культури; агропромислового комплексу; житлово-комунального господарства; будівництва і промбудматеріалів; зв’язку дирекції УДППЗ «Укрпошта»; автотранспорту і шляхового господарства; Територіального форуму профспілок області.

Практика взаємодії Відділення із сторонами соціального партнерства реалізується у:

• Проведенні системного аналізу стану соціально-трудових відносин, взаємообміну інформацією про ймовірність, причини виникнення конфліктних ситуацій та можливі шляхи їх вирішення в трудових колективах підприємств, установ, організацій, галузей.

• Здійсненні прогнозування виникнення КТС (к).

• Використанні всіх наявних важелів впливу на учасників КТС (к) у їх розв’язанні відповідно до вимог чинного законодавства.

• Підвищенні рівня правової культури зацікавлених сторін соціально-трудових відносин, наданні їм консультативної і методичної допомоги про порядок вирішення КТС та інформаційного забезпечення з питань результатів основної діяльності.

• Участі в роботі президій, пленумів, конференцій, семінарів, «круглих столів», нарад тощо.

Особливу увагу Відділення приділяє налагодженню дієвих зв’язків з головами обласних профспілкових комітетів. Зокрема, з метою отримання необхідної інформації під час вивчення, аналізу, прогнозування стану соціально-трудових відносин в окремих підприємствах, установах, організаціях та галузях економіки до профспілкових лідерів направляються відповідні запити. Отримані матеріали та пропозиції профспілок щодо покращення ситуації в трудових колективах обов’язково використовуються фахівцями відділення НСПП в роботі. Прогнози можливих змін соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) направляються як Федерації профспілкових організацій області, так і галузевим обкомам профспілок для використання в роботі із роботодавцями, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування для пошуку шляхів поліпшення стану соціально-трудових відносин в трудових колективах.

Позитивним кроком конструктивного співробітництва є оперативне реагування у випадках загострення соціально-трудових відносин, виникнення конфліктних ситуацій. Своєчасний обмін інформацією про стан справ в окремих організаціях дає можливість приймати взаємоузгоджені рішення та здійснювати заходи, спрямовані на локалізацію соціальної напруги.

Федерація профспілок області та її членські організації приймають активну участь у захисті соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок шляхом застосування процедур вирішення колективних трудових спорів (конфліктів). Зокрема, упродовж січня – вересня поточного року здійснювались спільні із Відділенням заходи щодо сприяння вирішенню 6-ти вимог, висунутих 528-ма працюючими у 4-х колективних трудових спорах (конфліктах) (в т.ч. 1 на територіальному рівні), зареєстрованих на 22-ох підприємствах (установах, організаціях) області:

- між найманими працівниками дільниці по видобутку та переробці торфу державного підприємства «Чернігівторф» села Смолин Чернігівського району Чернігівської області та державним підприємством «Чернігівторф» міста Чернігова;

- між найманими працівниками державного підприємства «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» міста Чернігова та державним підприємством «Чернігівський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» міста Чернігова;

- між найманими працівниками цеху геометричного паркету Чернігівської філії приватного підприємства «Компанія «ІнексУкрПаркет» міста Києва та приватним підприємством «Компанія «ІнексУкрПаркет» міста Києва;

- між Коропською районною організацією Профспілки працівників освіти і науки України та відділом освіти Коропської районної державної адміністрації Чернігівської області.

У зазначених спорах 2 вимоги найманих працівників (або 33,3% від загальної кількості висунутих вимог) стосувалась виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень та 4 (або 66,7%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю.

В процесі роботи було проведено 10 узгоджувальних зустрічей із зацікавленими сторонами соціально-трудових відносин, 2 засідання примирних комісій і 4 засідання трудового арбітражу За результатами співпраці в цьому році вирішено 2 колективних трудових спори та погашено заборгованості із виплати заробітної плати в сумі 1777,6 тис.грн. (92,2% від загальної суми, що стала основною причиною виникнення колективних трудових спорів (конфліктів)).

Найбільш активно використовують колективні трудові спори при відстоюванні прав та інтересів працюючих профспілкові організації працівників освіти і науки України.

До вагомих результатів спільних дій слід віднести приклад вирішення розбіжностей на територіальному рівні:

За результатами аналізу інформації, отриманої від обласного комітету профспілки працівників освіти і науки України, через порушення в закладах освіти вимог ст. 115 КЗпП України, ст. 24 Закону України „Про оплату праці” та ст. 57 Закону України „Про освіту”, Відділенням були підготовлені та направлені до районних, міських профспілкових організацій рекомендації і методичні матеріали щодо вирішення розбіжностей у відповідності до норм законодавства про колективні трудові спори (конфлікти).

Скориставшись своїм правом на соціальний захист працюючих, Коропська районна організація Профспілки працівників освіти і науки України ініціювала вступ в колективний трудовий спір на територіальному рівні з Коропською районною державною адміністрацією, який був зареєстрований Розпорядженням НСПП від 01 липня 2015 року №155-р. Вимоги, що стосувалися оплати праці були висунуті в 19 трудових колективах освітян 439 особами (68,3% від загальної чисельності працюючих).

Після реєстрації Національною службою посередництва і примирення колективного трудового спору (конфлікту), Відділенням, в межах визначених повноважень, здійснювалися заходи щодо сприяння його вирішенню, у т.ч.: надавалися необхідні консультації, роз’яснення, надсилалися методичні матеріали та рекомендації як представницькому органу, так і роботодавцю; здійснювалося спілкування, проводились узгоджувальні та робочі зустрічі з керівником відділу освіти Коропської райдержадміністрації, головою Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України; про перебіг подій інформувалися Чернігівська облдержадміністрація та її Департаменти (економічного розвитку; соціального захисту населення), Федерація профспілкових організацій області тощо.

З метою врегулювання розбіжностей було проведено 2 виїзні засідання примирної комісії та 4 засідання трудового арбітражу, 11 узгоджувальних та робочих зустрічей. До розгляду колективного трудового спору (конфлікту) було залучено: в.о.голови та заступника голови районної державної адміністрації, начальника фінансового управління районної державної адміністрації, голову та заступника голови районної ради, голову і юристконсульта Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Завдяки конструктивній роботі примирних органів за координації Відділення упродовж 10 місяців вимоги найманих працівників були вирішені. Погашено заборгованість із виплати заробітної плати 1,2 млн.грн. У зв’язку із зазначеним колективний трудовий спір (конфлікт) Розпорядженням НСПП від 27 квітня 2016 року №131-р знято з реєстрації.

Незважаючи на виробничий рівень, значний суспільний резонанс отримав зареєстрований НСПП колективний трудовий спір між найманими працівниками дільниці по видобутку та переробці торфу державного підприємства «Чернігівторф» села Смолин Чернігівського району Чернігівської області та державним підприємством «Чернігівторф» міста Чернігова. Він є знаковим для торфодобувної та переробної галузі України.

Вимоги найманих працівників стосуються погашення заборгованості із заробітної плати і виплати компенсації втрати частини заробітної плати, що можливе лише у випадку стабілізації керівництва підприємств, врахування позицій найманих працівників в ДК «Укрторф» та Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

На даний час за координації Відділення по даній справі було проведено 6 узгоджувальних зустрічей, 2 засідання примирної комісії та 3 засідання трудового арбітражу.

До участі в примирних процедурах залучені представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, обласної і районної державних адміністрацій, обласної та районної рад, обласного об’єднання Конфедерації Вільних профспілок України, Територіального форуму профспілкових організацій області, Федерації профспілкових організацій області.

Робота триває в тісній співпраці із місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та об’єднаннями профспілок.

Слід зазначити, що ініціаторами переважної більшості колективних трудових спорів (конфліктів) є профспілкові організації. Тому, на сьогодні постає необхідність розширення напрямків співробітництва Федерації профспілок області з відділенням Національної служби посередництва і примирення.



Максименко М.В., заступник начальника відділення Національної служби
посередництва і примирення в Чернігівській області

вапр
ууц
цуе
еку
паврва