back

26 жовтня 2016

Запобігання нещасним випадкам – запорука стабільного життя і здоров’я людини праці


Пріоритетним завданням діяльності відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Менському районі є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, виконання іншої профілактичної роботи. Так протягом 9 місяців 2016 року страховим експертом з охорони праці відділення Фонду було взято участь у проведенні 6 семінарів, 31 наради, 7 засіданнях «круглих столів» на підприємствах з керівниками та посадовими особами з питань охорони праці, надано 96 консультацій, прийнято участь у розробленні нормативно-правових актів охорони праці до системи управління охороною праці. Станом на 01.10.2016 року страховий експерт з охорони праці надав методичну та практичну допомогу у розробленні 51 положення, інструкцій з охорони праці та ін., розповсюдив 695 екземпляр інформаційних матеріалів в паперовому та електронному вигляді на підприємствах. Але , не дивлячись на проведену роботу, за 9 місяців поточного року на підприємствах Корюківського району було зареєстровано чотири нещасні випадки на виробництві. Два працівники травмувались на ПАТ «Слов’янські шпалери КФТП». В ПСП «Колос» був зареєстрований груповий нещасний випадок із смертельними наслідками. В ДП «Корюківське лісове господарство» стропальнику вантажною стропою спричинило травмування лівої кисті. Основною причиною травмування на виробництві є невиконання вимог нормативно-правових актів з охорони праці самими потерпілими. У чому ж причина? Нерідко у потерпілого є досвід, знання, вміння, навички в роботі. Можливо з роками втрачається пильність та відповідальність, або виникає завищена самовпевненість, яка призводить до нехтування правилами безпеки? Згідно діючого законодавства кожна людина має право на безпечні умови праці, а кожен роботодавець повинен забезпечити ці безпечні умови праці для кожного працівника. Принцип: «Безпека праці – не благо, а обов'язкова умова», - повинен залишатися для всіх одним із першочергових, важливих і актуальних. Для цього на підприємствах необхідно проводити наступні заходи:

-організаційні: такі, як проведення навчання, інструктажів, розроблення норм і правил, де викладаються правила поведінки задля уникнення небезпечних ситуацій, а якщо уникнути їх не вдалося – правила поведінки в разі настання нещасного випадку та надання першої домедичної допомоги потерпілим, щоб звести до мінімуму наслідок трагедії.

Санітарно-гігієнічні заходи: встановлення норм освітлення, температури та вологості повітря, рівень виробничого пилу, вібрації, встановлення рівня концентрації токсичних речовин у повітрі, забрудненості приміщення, шуму та шляхи приведення до встановлених норм зазначених параметрів, а у разі неможливості дотримання норм, відшкодування працівникам шкоди їхнього здоров'я.

Технічні заходи. Наприклад, встановлення сучасного безпечного обладнання на виробництві.

По всім питанням з охорони праці просимо звертатись до страхового експерта з охорони праці відділення Фонду Старовойта Олександра Михайловича за адресою: м. Мена, вул. Чернігівській шлях, 4/3 (тел. 0-244-22430, факс: 0-244-21253.)

У теперішній складний час, коли безневинно гинуть люди в зоні АТО, не можна допускати безглуздих смертей на виробництві. Найбільший скарб кожної людини – її життя та здоров'я! Зберегти їх- наша спільна задача.


Начальник відділення виконавчої дирекції Фонду
соціального страхування від нещасних випадків на виробництві
та професійних захворювань України в Менському районі
Коваленко Галина
вапр
ууц
цуе
еку
паврва