back

03 жовтня 2016

Бабин Яр: трагедія, якої не забути


«Людство об’єднує не стільки та кров,

що тече в жилах, як та, що виливається з жил після пострілів!»

Юліан Тувім


Українська та світова спільнота у вересні 2016 року відзначає 75-ті роковини початку подій у Бабиному Ярі, що є символом трагедії Голокосту та нацистських злочинів на українській землі, жертвами яких стали мільйони людей. Бабин Яр став могилою десятків тисяч євреїв, а також українських патріотів, військовополонених, циган та інших громадян.

Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, було знищено більше 33-х тисяч євреїв. Усього за роки нацистської окупації Києва (1941-1943 рр.), за різними джерелами, було знищено близько 100 тисяч осіб.

Українська держава та громадськість приділяє велику увагу вивченню історії Голокосту та інших геноцидів, формуванню в українському суспільстві атмосфери толерантності, міжнаціональної та міжрелігійної злагоди та порозуміння.

Україна стала першою державою на пострадянському просторі, яка включила теми "Голокост" та "Бабин Яр" як обов’язкові для включення в навчально-виховний процес.

75-ті роковини трагедії Бабиного Яру є нагодою не тільки згадати жертв війни та Голокосту, але й вшанувати героїв опору нацизму, виховувати молодь на прикладах взаємоповаги між народами, духовного подвигу заради рятування життя людей.

Про ті трагічні події йшла мова під час історико-літературної композиції «Осіння, пам'ятна, в жалобі чорна ніч у Бабиному Яру палають сотні свіч», яка відбулась у центральній районній бібліотеці. Особливо присутніх вразило відео зі спогадами очевидців Раїси Майстренко, Ганни Бебіх (Хуторської), які врятувалися із Бабиного Яру, Інни Заворотної, яка ще дитиною була свідком розстрілів.

З 20 вересня по 3 жовтня в читальній залі центральної бібліотеки працювала виставка документів «Праведники Бабиного Яру», яка була презентована і учасникам заходу. Найбільше читачів зацікавила книга Анатолія Кузнєцова «Бабин Яр». Вони дізналися багато нового про цю трагедію, яка багато років фальсифікувалася у свідомості людей. Презентацію доповнило відео, у якому Олексій Кузнєцов, син Анатолія Кузнєцова, розповів про автора та історію створення книги, її шлях до нинішнього читача. Роман-документ А. Кузнєцова «Бабин Яр» має у своєму фонді кожна книгозбірня району. Отож, презентації книги пройшли у найбільших бібліотеках-філіях.

Трагедія Бабиного Яру є спільною для всіх, хто живе в Україні. Вона немає національних ознак чи терміну давності, і наш обов’язок – не лише з гідністю вшанувати пам’ять загиблих, але й не дати забути молодому поколінню, скільки крові було пролито на цій землі. Адже, лише пам’ятаючи історію, можна зрозуміти ціну справжнім цінностям – життю і свободі людини.



За повідомленням
відділу культури і туризму
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва