back

18 травня 2016

Щоб не обміліла криниця нашої совісті


Третьої неділі травня – цього року це 15 травня – Україна вшановує День пам’яті жертв політичних репресій. 13 травня у читальній залі центральної бібліотеки відбувся екскурс в історію «Їх зорі нам світили з таборів». Метою заходу стало не лише вшанування пам’яті жертв політичних репресій, а й привернення уваги користувачів до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

З 11 по 18 травня у бібліотеці працює виставка документів «Трагедія незнищенної волі». У документах, свідченнях, роздумах і різножанрових творах людей складної, скаліченої долі, що зазнали несправедливих переслідувань і гонінь з боку тоталітарної системи, чітко й недвозначно проглядається, хто ж насправді був ворогом народу, клеймо якого брутально навішувалося керманичами «збільшовиченої» маси на справжню еліту тієї епохи. Виставка пропонує п’ять томів книги «Реабілітовані історією». Це історичне видання містить відомості про мужніх уродженців Чернігівської області і Корюківського району зокрема – репресованих і здебільшого реабілітованих тільки посмертно.

Особливе місце на презентації виставки займають матеріали, присвячені вшануванню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Українським інститутом національної пам'яті підготовлено матеріали та архівні фото, присвячені цій темі. Отож, усі бажаючі можуть ознайомитися з трагічними сторінками багатостраждального, але нескореного народу.

Наше спільне усвідомлення масштабів трагедії має стати запорукою торжества політики гуманізму, взаєморозуміння і миру. Наш обов’язок – пам’ятати, передавати нащадкам правду про минуле. Хай же пам’ять про всіх невинно убієнних згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави, на власній землі!



За повідомленням
районної центральної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва