back

17 травня 2016

Взаємодія сторін соціально-трудових відносин - запорука збереження соціальної стабільності в регіоні


Практика засвідчує, що стабільні соціально-трудові відносини в трудових колективах є основною складовою ефективної роботи суб’єктів господарювання та в кінцевому результаті відображається на економічному і соціальному розвитку регіону. А як в умовах скрутного фінансового становища підприємств, установ та організацій, в період кризових явищ, коли все частіше виникають розбіжності між найманими працівниками та роботодавцями зберегти стабільність та налагодити відносини між ними в правовому полі?

Функції посередника у цій справі виконує спеціалізований державний орган в сфері регулювання соціально-трудових відносин – Національна служба посередництва і примирення (НСПП).

В області здійснює свої повноваження структурний підрозділ Служби – відділення НСПП, яка має певний досвід у попередженні та вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів), розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, сприянні взаємодії між найманими працівниками і роботодавцями, з метою стабілізації морально-психологічного клімату в трудових колективах.

На даний час в багатьох підприємствах, організаціях та установах районів і міст області виникають проблеми фінансового характеру, створюючи підґрунтя для виникнення розбіжностей й конфліктогенних чинників, що, в свою чергу, спонукає під час їх вирішення до обов’язкового дотримання вимог нормативно-правових актів згідно із Законом України “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”.

Виконуючи свої повноваження, визначені чинним законодавством, відділення НСПП здійснює заходи щодо:

• вивчення, виявлення та узагальнення причин виникнення розбіжностей та колективних трудових спорів (конфліктів), підготовки відповідних пропозицій, рекомендацій, надання консультативної допомоги зацікавленим сторонам соціально-трудових відносин;

• налагодження плідної взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями профспілок та роботодавців, спрямованої на запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та акцій протесту в трудових колективах підприємств, установ та організацій;

• використання потенціалу всіх причетних до конфліктних ситуації органів, організацій та установ заради взаємоприйнятних для сторін рішень по розв’язанню розбіжностей на доконфліктній стадії;

• активізації правового всеобучу з питань цивілізованого вирішення розбіжностей між сторонами соціально-трудових відносин, роз’яснення законодавчих і нормативно-правових актів НСПП щодо порядку здійснення примирних процедур в процесі вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), запобігання їх виникненню.

Надання відділенню НСПП об’єктивної і детальної інформації дає змогу оперативно реагувати на виникнення передумов погіршення стану соціально-трудових відносин в трудових колективах підприємств, організацій, установ своєчасно вживати заходів щодо локалізації конфліктних ситуацій та запобігти виникненню акцій соціального протесту, в т.ч. страйків.

Позитивним результатам у цій роботі сприяли укладені Угоди про взаємодію та співпрацю із Радою Федерації профспілкових організацій області, рядом галузевих обкомів профспілок, управлінням громадської безпеки УМВС України в Чернігівській області.

Активно допомагають у реалізації визначених завдань представники позаштатних інституцій НСПП у складі: 12 трудових арбітрів, 4 незалежних посередників та 21 завідуючого інформаційно-консультаційними центрами, які працюють на громадських засадах в районах та містах області.

У разі виникнення передумов соціальної напруги та розбіжностей у трудових колективах підприємств, установ та організацій області (незалежно від форм власності і організаційно - правових форм господарювання) з питань порушення вимог законодавства про працю, колективних договорів, угод (в т.ч. порушення термінів виплати та заборгованості із заробітної плати) тощо, до відділення НСПП мають право звертатися як сторони конфлікту, так і органи влади, зацікавлені в стабілізації стану соціально-трудових відносин на відповідній території.

Спеціалісти відділення НСПП завжди готові надати необхідні юридичні консультації і методичні рекомендації з метою сприяння вирішенню кожної конкретної проблемної ситуації у відповідності до Закону України „Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”.


Відділення НСПП в Чернігівській області знаходиться за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, кімн. 909; тел.: 67-52-98, 66-00-58 (факс), е-mail: [email protected].



Ю.Г. Демченко головний спеціаліст
сектору аналітично-інформаційної роботи
та прогнозування відділення НСПП в Чернігівській області

вапр
ууц
цуе
еку
паврва