back

11 квітня 2016

Президент закликає Парламент до відповідальної позиції по формуванню коаліції та Уряду на наступному тижні


Президент Петро Порошенко очікує, що цього тижня народні депутати домовляться щодо нової коаліції у Верховній Раді та визначаться із кандидатурою нового Прем'єр-міністра.

"Я повністю погоджуюсь з тим, що далі терпіти безвладдя в країні неможливо, тому я чекаю, що не пізніше, як наступного тижня, ми почуємо з Парламенту добру звістку", - сказав Глава держави в інтерв'ю українським телеканалам.

"Вони мають створити коаліцію. Сьогодні дуже популярна позиція: "я не хочу брати на себе відповідальність, я не хочу входити, я не хочу голосувати, але я хочу мати право критикувати". Це безвідповідально для країни. Ті відповідальні депутати, я сподіваюся, що їх буде більшість у Парламенті, що вони забезпечать створення коаліції, внесуть мені кандидатуру Прем'єр-міністра. Це має бути у вівторок", - додав Петро Порошенко. Він зауважив, що очікує, що новостворена коаліція запропонує на посаду голови Кабінету Міністрів Володимира Гройсмана. Водночас, Президент підкреслив, що готовий працювати з будь-яким Прем'єр-міністром.

Глава держави переконаний, що інший склад Верховної Ради не буде кращим, тому варто шукати шляхи врегулювання політичної ситуації в країні з її нинішнім складом.

"Я напевне перший Президент, який категорично не хоче і не допустить входження в конфронтацію а ні з Парламентом, а ні з Урядом. Хочу абсолютно чітко заявити - іншого Парламенту в мене немає і наступний кращим не буде. І в цій ситуації ми маємо забезпечити, щоб Парламент виконав ті завдання і зобов'язання, які вони брали на себе, коли підписували коаліційну угоду і завершили процес реформ", - сказав Глава держави зауваживши, що йдеться у тому числі і про реформу децентралізації та інші.

У цьому контексті Петро Порошенко зазначив, що також очікує на ухвалення Парламентом програми дій Уряду, в якій має бути чіткий перелік законопроектів щодо співробітництва з Міжнародним валютним фондом, виконання Україною зобов'язань з імплементації Угоди про асоціацію, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі та Плану дій щодо безвізового режиму, імплементації Мінських домовленостей, що забезпечить прогрес у мирному процесі на Сході. "Я впевнений у тому, що ми можемо досягти дуже пристойних результатів, у тому числі і в економічній сфері", - резюмував Глава держави.

Президент також зазначив, що готовий розпочати консультації щодо кандидатури на посаду Генерального прокурора одразу після формування нової коаліції.



Прес-служба Президента України

вапр
ууц
цуе
еку
паврва