back

25 січня 2016

Леонід Сахневич: Вже ніхто не змусить наш народ відступитися від власної волі й незалежності. Надто велику ціну за це заплачено — життя українських патріотів


22-ге січня у нашому історичному календарі ознаменували одразу два вікопомних факти: проголошення у 1918 році незалежності Української Народної Республіки та у 1919-му – об’єднання УНР і ЗУНР в одну суверенну державу.

Ті події стали вінцем довготривалої боротьби українців за власну державу.

— Зараз, як і майже сторіччя тому, ми змушені протистояти небажанню нашого північного сусіда визнати право українців на самовизначення. Нині, як і тоді, процес національного державотворення відбувається в умовах російської військової агресії — українські воїни у районі проведення АТО знову захищають незалежність та соборність України, — зазначив на урочистостях з нагоди свята перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, додаючи, — Проте, вже ніхто не змусить наш народ відступитися від власної волі й незалежності. Надто велику ціну за це заплачено — життя українських патріотів. Ми пам’ятаємо кожного: і борців за волю України попередніх сторіч, і Героїв Небесної Сотні, і воїнів АТО, які полягли, відстоюючи неподільність та суверенітет України.

Уже 136 наших земляків загинули на передовій цієї неоголошеної війни. Світлу пам’ять загиблих Героїв присутні вшанували хвилиною мовчання.

У цей знаменний день державні нагороди та відзнаки облдержадміністрації, обласної та Чернігівської міської рад також отримали й інші захисники Вітчизни, а також ті, хто активно підтримує дух наших вояків на сході.

Серед нагороджених - ЛАНТУХ Іван Михайлович – директор Орлівського психоневрологічного інтернату (Корюківський район), якому Указом Президента України присвоєно Почесне звання «Заслужений працівник соціальної сфери України».

Традицією у цей день стало покладати квіти — символ нашої пам’яті та поваги до подвигу українських звитяжців — до пам’ятника Великому Кобзареві Тарасу Григоровичу Шевченку, пам’ятного знаку “Борцям за волю та незалежність України”, а віднедавна і до стели Герої Небесної сотні, меморіальних стендів військовослужбовцям Чернігівщини, загиблим в зоні АТО.

Як данина світлої пам’яті невмирущого подвигу та символ віри у незламність України зі сцени філармонійного центру лунали відомі композиції у виконанні академічний камерного хору ім. Дмитра Бортнянського та Академічного ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди».

Також у фойє філармонійного центру діяла виставкова експозиція з історії українського державотворення.



За повідомленням Департаменту інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва