back

03 грудня 2015

Укрморрічінспекція закликає власників маломірних суден дотримуватися вимог безпеки судноплавства


Державна інспекція України з безпеки на морському та річковому транспорті дуже стурбована значним ростом в останній час аварійності під час використання маломірних суден громадянами, перш за все під час проведення рибної ловлі.

За інформацією Укрморрічінспекції тільки у жовтні – початку листопада 2015 року з маломірними суднами, що використовувались для рибальства та полювання, трапилось 7 аварійних подій.

Так, 09.10.2015 на р. Дніпро неподалік острова Горілий (м. Дніпропетровськ) сталося перекидання маломірного судна, у результаті якої потонула одна особа.

10.10.2015 на р. Дніпро неподалік рибного заповідника «Червона хата» (Голопристанський район, Херсонської області) відбулось перекидання маломірного судна, одна особа потонула.

26.10.2015 на акваторії Азовського моря, неподалік м. Приморськ (Запорізька область) сталася подія з судном типу «ЕРШ», внаслідок якої одна особа випала з судна у воду та отримала переохолодження.

27.10.2015 на озері «Молодіжне», розташованому у м. Перемишляни (Львівська область) сталася подія з судном типу «ЕРШ», внаслідок якої одна особа випала з судна у воду та вважається зниклою безвісти.

29.10.2015 на р. Дніпро в районі с. Токарівка (Білозерський район, Херсонська область) сталася аварійна подія з маломірним судном типу «Южанка», у результаті якої дві особи випали з судна у водута потонули.

31.10.2015 на водоймі поблизу с. Хрущово-Микитівка (Богодухівський район, Харківська область) одна особа випала за борт човна типу «Романтика» та потонула.

07.11.2015 року на р. Дністер біля с. Маяки Одеської обл. відбулося зіткнення маломірних суден «UMC-500» та «САРЕПТА». У результаті зіткнення усі особи, що знаходилися на борту суден, випали у воду. Одна особа загинула, одна вважається такою, що зникла без вісті.

День 17 жовтня 2015 року став особливо трагічним – на акваторії Чорного моря неподалік смт. Затока Одеської області, в районі підхідного каналу морського порту Білгород-Дністровський сталася серйозна аварія з судном «Иволга» – судно зі значним перекинулося,в наслідок чого загинуло 19 осіб, переохолодження отримали 20 осіб, зниклими безвісти на цей час вважаються 3 особи.

Кабінет Міністрів України розпорядженням від 18.10.2015 № 1081-р створив Урядову комісію для розслідування дуже серйозної аварії (катастрофи) з судном «Иволга». Крим того, наказом Міністерства інфраструктури України від 17.10.2015 № 412 створена відповідна комісія і проводиться розслідування зазначеної аварійної події.

Основними причинами виникнення цих аварійних подій є відсутність необхідних навиків управління судном, невикористання рятувальних засобів, експлуатація судна без урахування його вантажопідйомності та пасажиромісткості, у несприятливих гідрометеорологічних умовах або у темний час доби. У декількох випадках мало місце алкогольне сп'яніння судноводіїв та інших осіб, що знаходилися на борту судна.

Знехтували судноводії також й вимогами нормативно-правових актів з питань безпеки судноплавства, які забороняють:

використання незареєстрованих плавзасобів;

вихід на водні об’єкти не з незареєстрованих баз для стоянки маломірних (малих) суден;

використання плавзасобів без належного технічного огляду та у невідповідних районах і, сезонних та погодних умовах плавання;

керування судном без посвідчення судноводія малого/маломірного судна;

користування маломірним судном у темний час доби.

Укрморрічінспекція ще раз звертає увагу громадян на те, що нехтування вимогами безпеки судноплавства, зокрема використання маломірних суден у холодну пору року становить небезпеку та загрозу для життя й здоров’я людей, які ними користуються, тому закликає дотримуватися вимог безпеки судноплавства та особистого виживання на воді, а також не здійснювати вихід на воду маломірними суднами у зимовий період після закриття навігації.



Управління промисловості, транспорту
і звʼязку облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва