back

12 жовтня 2015

Порядок відведення земельної ділянки у власність та користування учасникам АТО та сім‘ям загиблих учасників АТО


Відповідно до статті 122 Земельного кодексу України земельні ділянки комунальної власності передають у власність або у користування сільська, селищна, міська рада, а щодо земель державної власності, земельні ділянки із земель сільськогосподарського призначення, які як правило, розташовані за межами населених пунктів – Головне управління Держгеокадастру в Чернігівській області.

Для реалізації конституційних прав на безоплатне отримання земельних ділянок із земель запасу державної власності для особистого селянського господарства військовослужбовці з відповідними документами що посвідчують участь в АТО (посвідчення, довідка, наказ, тощо), які бажають отримати безоплатно у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності в межах норм безоплатної приватизації визначених Земельним кодексом України звертаються до Відділу Держгеокадастру в Корюківському районі. Відділом надається допомога при складанні клопотання про надання у власність земельної ділянки, проводиться підготовка графічного матеріалу з бажаним місцем розташування земельної ділянки, надається інформація про юридичні та фізичні особи, які мають право розробляти документацію із землеустрою та які працюють на території району, надається в межах законодавства всебічна консультативна допомога військовослужбовцям щодо подальшого оформлення права власності на земельну ділянку. Сформовані матеріали передаються до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області для підготовки дозволів.

Звертаємо увагу на те, що землі для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд надаються із земель, розташованих в межах населених пунктів. До клопотання додається: викопіювання з планово – картографічного матеріалу, на яких зазначається бажане місце розташування земельної ділянки; погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб); копія документу, що посвідчує особу (наприклад, паспорт громадянина України).

Проект відведення земельної ділянки обов’язково складається при формуванні нових земельних ділянок. Проект є однією із важливих стадій порядку оформлення права власності на земельну ділянку. Підприємства в нашому районі мають технічні можливості та відповідних спеціалістів для розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки як у власність так і в оренду. Деякі підприємства виконують роботи (крок 2 і крок 3), починаючи з розробки проекту землеустрою, закінчуючи його погодженням та отриманням витягу з ДЗК.


Надаємо покроковий порядок відведення земельної ділянки у власність та користування. З першого по останній кроки порядок виглядає наступним чином.


1 крок. Отримання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки.

Для отримання дозволу необхідно звернутись з клопотанням (заявою) до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність або користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного Кодексу України (міські, селищні, сільські ради, Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області). Рішення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо надання дозволу приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки, копію паспорту, копію ідентифікаційного номера.


2 крок. Виготовлення та погодження проекту відведення земельної ділянки.

Після отримання дозволу на виготовлення проекту, необхідно звернутись до відповідної землевпорядної організації, в штаті якої працюють сертифіковані інженери-землевпорядники з метою розробки та організації погодження проекту землеустрою. Розроблений землевпорядниками проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок усіх категорій та форм власності підлягає обов'язковому погодженню згідно статті 186-1 ЗКУ з територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин. У разі розташування на земельні ділянці об’єкт будівництва або планується розташування такого об’єкта, даний проект подається також на погодження до структурних підрозділів районних державних адміністрацій у сфері містобудування та архітектури. В окремих індивідуальних випадках проект погоджується з органом виконавчої влади у сфері охорони навколишнього природного середовища; центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини; з органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини; з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства; з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства.

Для зручності та економії часу розробник одночасно може подати на погодження до органів земельних ресурсів за місцем розташування земельної ділянки оригінал проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, а до вище зазначених органів (у разі необхідності) - завірені ним копії проекту.


3 крок. Реєстрація земельної ділянки в кадастрі (ДЗК).

З 1 січня 2013 р. державні акти на право власності на земельну ділянку більше не видаються. На сьогоднішній день реєстрація права власності на земельну ділянку проходить в два етапи:

- реєстрація безпосередньо земельної ділянки в Державному земельному кадастрі (ДЗК);

- реєстрація речового права на земельну ділянку у районній (міській) реєстраційній службі Укрдержреєстру.

Для реєстрації земельної ділянки в земельному кадастрі (ДЗК), власник або уповноважена ним особа подає державному кадастровому реєстратору (місцеве управління (відділ) Держгеокадастру) наступні документи:

- заяву встановленого зразка;

- оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки;

- електронний документ (обмінний файл формату XML).

На підтвердження реєстрації земельної ділянки у ДЗК, державний кадастровий реєстратор надає витяг з ДЗК про земельну ділянку, де містяться всі відомості про земельну ділянку та присвоєним кадастровим номером.


4 крок. Затвердження проекту відведення земельної ділянки.

Після отримання позитивних висновків щодо проекту відведення земельної ділянки, необхідно звернутись до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який надавав дозвіл на розробку проекту землеустрою та отримати рішення про затвердження проекту землеустрою та передачі у власність або користування земельної ділянки. Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у двотижневий строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність або користування.


5 крок. Реєстрація речового права на земельну ділянку здійснюється в реєстраційній службі Укрдержреєстру.

Згідно ЗКУ громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Також хочемо зазначити, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених ЗКУ, провадиться один раз по кожному виду використання.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва