back

09 жовтня 2015

Настав термін подачі звітності по коштах Фонду за дев‘ять місяців 2015 року


Корюківська міжрайонна виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності нагадує, що відповідно до п.2.ч.2.статті 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV роботодавець зобов’язаний вести облік коштів соціального страхування і своєчасно надавати Фонду встановлену звітність щодо цих коштів.

Згідно з додатком 1 до Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФСС з ТВП) від 18.01.2011 № 4, зі змінами та доповненнями (далі — Порядок № 4) звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням подається за формою Ф4-ФСС з ТВП до робочого органу ФСС ТВП за місцем обліку. Якщо протягом звітного кварталу підприємство, установа змінювало місцезнаходження, то після проведення остаточних розрахунків за попереднім місцем обліку, звіт необхідно подати за новим місцем обліку як страхувальника.

Строки та форми подання звітності.

Страхувальники зобов’язані складати та подавати звіт до ФСС з ТВП не пізніше 20 числа наступного за звітним періодом місяця (п. 4.1 Порядку № 4), тобто за дев‘ять місяців 2015 року - до 20 жовтня 2015 року. Згідно із пунктом 4.1 Порядку № 4 звіти за формою Ф4-ФСС з ТВП подаються на вибір страхувальника одним із способів:

• в електронній формі, при цьому обов’язково вказувати 12 - значний реєстраційний код страхувальника та правильність вказаного періоду звітності;

• на паперових носіях, в тому числі поштовим відправленням з повідомленням про вручення та з описом вкладення. У разі надіслання звітів поштою страхувальник зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу ФСС з ТВП не пізніше ніж за 10 днів до закінчення строку подання звіту – до 10 жовтня 2015 року.У разі складання або подання звітності з недотриманням правил, заповнення в неповному обсязі, відсутності відбитка печатки та підписів керівника, головного бухгалтера, відповідальними особами ФСС з ТВП звіти прийняті не будуть.

Випадки неподання звіту.

Базовим звітним періодом при складанні звіту за коштами ФСС з ТВП є квартал.

Відповідно до пункту 4.3 Порядку № 4 звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП не подається у разі:

• відсутності у страхувальника заборгованості перед ФСС з ТВП за субрахунком “Розрахунки із соціального страхування” на початок звітного кварталу та оборотів за субрахунком у звітному кварталі;

• наявності зобов’язання ФСС з ТВП перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів за субрахунком “Розрахунки із соціального страхування” у звітному кварталі.

Отже, якщо за дев‘ять місяців поточного року, страхувальник мав рух коштів по субрахунку, призначеному для обліку розрахунків із соціального страхування, а саме: у випадках проведення фінансування матеріального забезпечення, нарахування штрафних санкцій по результатам перевірок по коштах ФСС ТВП, страхувальник повинен подати звітність.

За результатами перевірки по використанню коштів ФСС з ТВП нараховані штрафні санкції, їх відображення у звіті:

В рядку 4 таблиці 1 звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП відображається вся сума стягнень за результатами перевірок по видам штрафні санкції розподіляються в рядках 17 - 19 таблиці 1 звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

При виявленні помилки у звітах страхувальник має право до кінцевого терміну подання цієї звітності повторно сформувати та подати звіт. Чинним вважається останній електронний або паперовий звіт, поданий страхувальником до закінчення терміну подання звітності.

Нагадуємо про особливості внесення до звітності даних щодо нарахування і виплати допомог по тимчасовій непрацездатності і по вагітності та пологам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

В колонках 5 та 6 таблиці 2 звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП “У тому числі пільги по допомогам постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи” вказується кількість днів, допомога за які виплачена на пільгових умовах, та суми таких витрат.

Якщо, страховий стаж працівника, що віднесений до 3 категорії постраждалих від аварії на ЧАЕС, складає 1 рік, тому без пільги він може отримати матеріальне забезпечення в розмірі 50 % від середньої заробітної плати, але представивши посвідчення постраждалого від аварії на ЧАЕС 3 категорії, він отримає матеріальне забезпечення в розмірі 100 % від середньої заробітної плати. Відтак, саме 50 % - суму різниці в оплаті тимчасової непрацездатності вказують в колонці 6 таблиці 2 звіту, а дні тимчасової непрацездатності вказуються повністю. Якщо ж працівник, що є постраждалим від аварії на ЧАЕС, має достатньо страхового стажу для оплати періоду тимчасової непрацездатності в розмірі 100 % від середньої заробітної плати (тобто більше 8 років), то пільгою він не користується і у колонках 5 та 6 таблиці 2 його листок непрацездатності не відображається.

В випадку нарахування допомоги по вагітності і пологам жінці, що є постраждалою внаслідок Чорнобильської катастрофи у колонках 5 та 6 таблиці 2 звіту відображають різницю в кількості днів між звичайною відпусткою та пільговою та суму допомоги, виплаченою за додаткові дні. Якщо жінка повністю використала відпустку по вагітності та пологам, то кількість днів в колонці 3 завжди становитиме 180, а в колонці 5 – 54. У колонці 3 відображають всю суму допомоги, а в колонці 6 – пропорційно додатково наданим дням відпустки.

Якщо ж був оплачений листок непрацездатності особі, віднесеній до І категорії постраждалих від аварії на ЧАЕС, для санаторно-курортного лікування, то в колонках 5 та 6 таблиці 2 звіту відображаються всі дні та сума допомоги, яка виплачена по листку непрацездатності, виданого на період санаторно-курортного лікування, повністю.

З 01.01.2015 Законом України від 28.12.2014 р. № 76 було внесено зміни і до Закону від 28.02.1991 № 796 “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Статтю 23 про пільги та компенсації громадянам, віднесеним до 4 категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, виключено, тож слід керуватись роз’ясненнями, наданими листом Виконавчої дирекції ФСС з ТВП від 17.01.2015 № 2.4-17-92.

Особам, віднесеним до 4 категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, пільги щодо виплати допомоги (з тимчасової непрацездатності в розмірі 100 % від середньої заробітної плати незалежно від стажу; по вагітності та пологах за 180 календарних днів) не надаються.

Таким чином, допомога по вагітності та пологах жінкам, віднесеним до 4 категорії осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, по страховим випадкам, що настали після 01.01.2015 року надається на загальних підставах – за 126 календарних днів, тобто за 70 календарних днів до пологів та 56 календарних днів після пологів, а в разі ускладнених або багатоплідних пологів видається додатковий листок непрацездатності на 14 календарних днів.

За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами:

м. Корюківка 3-12-36, 3-12-38 ;3-14-98;

м.Щорс 2-18-64;

м.Городня 2-75-18



Директор Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції
Чернігівського обласного відділення ФСС з ТВП
Єрмоленко Т.О.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва