back

19 вересня 2015

Пам’ять про минуле


Швидко, мов весняні струмки, збігають роки, квітнуть дерева, половіють жита, приходять у світ нові покоління. Але не старіє, не зникає пам'ять тих літ. Вона живе у спогадах бійця і в суворому монументі, як свідок грізних років і переможних боїв, пильно дивиться на нас у залах музеїв, із сторінок книг; її мужню і величну, надійно оберігає народ, передаючи, як святиню, у спадщину поколінням.

72 роки відділяє нас від тих днів, коли Чернігівщина, і Корюківка, зокрема, були звільнені від нацистських окупантів. Та скільки б не пройшло років і десятиріч, ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством, гуманності над варварством.

З 15 по 22 вересня у читальній залі центральної бібліотеки діє тематична виставка літератури «Пам’ять про минуле». Документи представлені у двох розділах: «Згадаймо ті роки» та «Життя по той бік фронту». Особливу увагу читачів привертають матеріали Інституту національної пам’яті про суперечливу постать партизанського ватажка Олексія Федорова. Оприлюднені архівні матеріали про Чернігівщину в роки нацистської окупації містять і документи про життя корюківчан у цей період.

Розширенню знань учнівської молоді про визволення рідного краю сприяла година пам’яті «Не стелила їм слава легкої дороги», яку підготували та провели працівники центральної бібліотеки.

Урок патріотизму і мужності «Ціна миру, пізнана війною», який пройшов у районній дитячій бібліотеці для учнів 10 класу ЗОШ №1 мав на меті сформувати у свідомості присутніх значимість перемоги для українського народу, величину вкладу кожного ветерана Другої світової війни у здобутті перемоги; виховувати повагу, шанобливе ставлення до учасників війни, любов до країни, в якій ми живемо, до рідного краю, прагнення бути патріотом своєї держави. На захід були запрошені ветеран Другої світової війни Микола Короленко та науковий співробітник Корюківського історичного музею Оксана Толкачова. Микола Сергійович полинув памʼяттю в минуле і згадав про ті нелегкі часи, про тих, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над окупантами.

Цими днями до річниці вигнання нацистських окупантів з Чернігівщини пройшли заходи у Наумівській бібліотеці-філії №16 (зустріч-спогад «Свій рідний край ми в змозі захистить» за участю ветеранів Другої світової війни та воїнів АТО Максима Демченка та Вадима Барланицького) і у Холминській бібліотеці-філії №34 (презентація виставки-хроніки «Їм вклоняється земля Чернігівщини»).



За повідомленням
центральної районної бібліотеки

вапр
ууц
цуе
еку
паврва