back

07 серпня 2015

Нові правила для виплати лікарняних-2015


На сьогоднішній день розрахунок лікарняних виплат регламентуються кількома законодавчими актами:

ПОРЯДОК оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений Постановою КМУ від 26.06.2015р. № 440

Порядок встановлює оплату днів тимчасової непрацездатності залежно від страхового стажу в розмірах, визначених частиною першою статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

З прийняттям Постанови № 440 встановлено єдиний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності на весь період такої непрацездатності (за перші п’ять днів та починаючи з шостого дня), що дає змогу роботодавцю спростити розрахунок зазначеної допомоги.

Постанова № 440 опублікована в “Офіційному віснику України” від 17.07.2015 р. № 54, код акту 1746/2015.

ПОРЯДОК обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений 26.09.2001р. №1266, та змінений Постановою КМУ від 26.06.2015р. № 439 (далі- Порядок №1266)

Зазначена постанова набула чинності з моменту її опублікування у газеті «Урядовий кур’єр» від 04.07.2015 року № 119, тобто Порядок № 1266 в новій редакції слід застосовувати до страхових випадків, що наступили з 04.07.2015 року.

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999р. № 1105-XIV(далі- Закон№1105)

Як відомо, за загальним правилом, постанови Кабміну набирають чинності з дня їх офіційного опублікування.

Отже новий, а точніше оновлений Порядок розрахунку середньої заробітної плати набув чинності з 4 липня 2015, лікарняні листи, відкриті до цієї дати розраховуються по-старому.

Змін відбулося досить багато і кардинально.

Для початку коротко перерахуємо основні зміни. Отже, тепер:

1) розрахунок середньої зарплати однаковий для оплати листків непрацездатності, як по тимчасовій непрацездатності так і по вагітності та пологах;

2) у всіх випадках розраховують середньоденну зарплату в розрахунку на один календарний день;

3) усі дні хвороби (як перші 5, так і починаючи з 6-го дня) розраховуються за одними правилами. в т. ч. оплати залежно від страхового стажу та застосування обмеження за сумою виплати, якщо протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку страховий стаж менше ніж 6 місяців;

4) розрахунковий період тепер становить останні 12 календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), а не 6 місяців, як було раніше;

5) поважних причин чотири — хвороба, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до 3 років (6 років за медичним висновком), відпустка за власний рахунок. Врахуйте: йдеться тільки про ту неоплачувану відпустку, яка надається працівникам на законних підставах, тобто згідно ст. 25, 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р № 504/96-ВР.;

6) сумісникам середню зарплату розраховують виходячи з розрахункового періоду роботи за сумісництвом.


Зупинимося більш детально на основних акцентах нововведень.

Допомога по вагітності та пологах, у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, в тому числі перші п’ять днів за рахунок коштів роботодавця, розраховуються за однаковим алгоритмом. лікарняні листи оплачуються за календарними днями, відповідно і розрахунок середньої заробітної плати проводиться за календарний день.

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежить від страхового стажу працівника. Порядок розрахунку страхового стажу встановлено ст.21 Закону №1105. Як відомо, страховий стаж – період, протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачувалися страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. За даними трудової книжки бухгалтер не зможе підрахувати страховий стаж працівника, тому що факт трудових відносин не означає сплату страхових платежів у потрібному розмірі. Тому самим без програшним варіантом визначення страхового стажу для підприємства є вимога до працівника при прийомі на роботу надавати довідку з пенсійного фонду про страховий стаж.

З 01 січня 2015 року змінився відсоток оплати допомоги залежно від страхового стажу:

До пільгових категорій згідно п.1 ст.24 Закону №1105 відносять:

- осіб, що належать до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. За страховими випадками, які настали з 01 січня 2015 року, пільга з виплати допомоги в розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу не надається працівникам-чорнобильцям 4-ї категорії (лист ФСС з ТВП від 17.01.2015 р, №2,4-17-92);

- одного з батьків або особу, яка їх замінює, що доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, які постраждали від Чорнобильської катастрофи;

- ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

- осіб, зарахованих до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертв нацистських переслідувань»;

- донорів, які мають право на пільгу, передбачену ст.10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Дуже важливі нововведення, які стосуються обчислення середньоденної заробітної плати:

Перше. Відтепер встановлено верхню межу виплати за лікарняним листком. Середньоденна зарплата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день. ( п. 4 Порядку № 1266)

Нагадуємо, що максимальна місячна величина бази нарахування ЄСВ дорівнює сімнадцяти прожитковим мінімумам, на сьогоднішній день ця сума складає 17 * 1218 = 20706 грн. Якщо цю величину розділити на середньомісячну кількість календарних днів (30,44), то виходить, що максимальна денна виплата за лікарняним листком становить:20706: 30,44 = 680,22 грн.

Друге. Розрахунковий період для розрахунку середньої заробітної плати збільшився з 6 місяців до 12 місяців. ( п. 25 Порядку № 1266)

При цьому враховуються тільки повні місяці роботи.Як і раніше, місяці розрахункового періоду, повністю не відпрацьовані працівником з поважних причин (з 1-го до 1-го числа), виключаються з розрахункового періоду. вичерпний перелік таких поважних причин даний в п.3 Порядку №1266 .

При розрахунку кількості календарних днів у періоді для розрахунку допомоги слід віднімати ті дні, які не відпрацьовані з поважних причин, інші дні включаються в розрахунок, в тому числі дні відпустки та святкові і неробочі дні.

Порядком визначено загальні правила визначення розрахункового періоду:

Третє. Якщо протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, середня заробітна плата визначається для розрахунку:

-допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів роботодавця-виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачувався ЄСВ, але в розрахунку на місяць не вище розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Загальні випадки коли у застрахованої особи страховий стаж становить менше шести місяців:

• працівник тільки починає свою трудову діяльність;

• працівник вийшов з відпустки по догляду за дитиною віком до 6 років;

• працівник до працевлаштування не працював понад 6 місяців;

• працівник працює на умовах неповного робочого часу, внаслідок чого страховий стаж за останній рік склав менше 6 місяців;

-допомоги по вагітності та пологах виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачувався ЄСВ, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати, та не менше за розмір мінімальної заробітної плати встановлений законом у місяці настання страхового випадку. ( п. 29 Порядку № 1266)

Четверте.Зміни торкнулися і працівників, які працевлаштовані за сумісництвом.

Для застрахованих осіб, які на момент настання страхового випадку працювали за сумісництвом, розрахунковий період визначають окремо за кожним місцем роботи (п.30 Порядку № 1266). При цьому при розрахунку суми виплат бухгалтеру слід враховувати суму, яка була нарахована за основним місцем роботи співробітника-сумісника, оскільки загальна сума виплати лікарняного по обом підприємствам не повинна перевищувати максимальної величини. Таким чином, бухгалтер уже не зможе нарахувати лікарняні працівнику-суміснику без довідки з основного місця роботи.

П'яте. Змінився підхід до виплат, які включаються до розрахунку середньої заробітної плати. Згідно з пунктом 32 Порядку №1266 сума заробітної плати для розрахунку лікарняного «обчіслюється роботодавцями на підставі відомостей, що включаються до Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС ».

Це означає, що тепер в розрахунок включаються всі виплати, включені графу 18 таблиці 6 звіту про ЄСВ.

Виняток період хвороби застрахованої особи, який не включається до розрахунку, тому і дохід цього періоду в розрахунку не бере участь.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва