back

28 липня 2015

Про актуальні питання роботи Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції обласного відділення Фонду


На 1 липня 2015 року в Корюківській міжрайонній виконавчій дирекції обліковується 1 633 підприємств, установ, організацій і суб’єктів підприємницької діяльності, в тому числі 107 осіб застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на добровільних засадах.

Доходна частина бюджету по статті «Інші надходження» виконана на 6,6 тис. грн., що складає 94,9% до запланованої суми (7,0 тис.грн.).

Витратна частина бюджету становить 4 425,3 тис.грн. або 90,8% до затвердженого в бюджеті показника (4 871,0 тис.грн.) в т.ч. по статтях:

Загальна сума нарахованих страхувальниками допомог за I півріччя 2015 року згідно зведеного звіту Ф4-ФСС з ТВП (без урахуванням пільг постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи) становить 4 056,5 тис.грн., що на 313,8 тис.грн. або (8,3%) більше за минулорічний показник 3 742, 7 тис. грн.

Слід зазначити, що однією із найбільш витратних статей бюджету є допомога по тимчасовій непрацездатності, на виплату якої в поточному періоді використано 3 158,8 тис.грн., що становить 77,8 % загальних витрат.

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності становить 134,59 грн., що на 15,58 грн., або ( 13,1 %) більше показника минулого року (119,01 грн.), що обумовлено зростанням заробітної плати в зв’язку з індексацією, та хворобою осіб, які займають керівні посади.

Загальна кількість оплачених днів по тимчасовій непрацездатності (разом з допомогою по догляду за хворими) за I півріччя 2015 року склала 23 471 днів, що на 681 днів, або (3,0%) більше ніж за аналогічний період 2014 року ( 22 790 днів).

Для отримання фінансування на виплату працівникам допомог по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах і на поховання, роботодавці подають до дирекції заяву-розрахунок із зазначенням сум матеріального забезпечення нарахованих застрахованим особам.

Так, за І півріччя 2015 року подано 1037 заяв-розрахунків на загальну суму 4 079 ,5 тис.грн.

Профінансовано страхувальникам на виплату матеріального забезпечення 4 796,5 тис.грн., в тому числі: по заявах- розрахунках отриманих в грудні 2014 року з 04.12.2014р. по 31.12.2014 р, 740,3 тис.грн, решту коштів, що складає 4 056,2 тис.грн, по заявах- розрахунках поточного року.

У зв’язку з тим, що більше половини витрат припадає на допомогу, яка надається застрахованим особам у разі їх захворювання або отримання травм, що не пов’язані з нещасними випадками на виробництві, дирекцією постійно удосконалюється робота по контролю за рівнем тимчасової непрацездатності працюючих, зниженням їх захворюваності. Для цього регулярно проводяться робочі зустрічі із головами комісій, на яких обговорюються нагальні проблеми взаємодії з питань стану захворюваності на яких ми намагаємось донести до страхувальника, що не тільки Фонд повинен бути зацікавлений у зменшенні захворюваності, але і роботодавці. З цією метою спеціалісти дирекції перевіряють роботу комісій (уповноважених) із соціального страхування, дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період хвороби, виявляють факти приховування виробничого травматизму, з’ясовують причини отримання травми, аналізують документи, в тому числі інформацію первинної медичної документації з лікувально-профілактичного закладу. Без уваги не залишається щоденний контроль заявлених страхувальниками сум на фінансування.

Корюківська міжрайонна виконавча дирекція своєчасно виконує свої зобов’язання перед страхувальниками в терміни та у відповідності до вимог чинного законодавства перераховування коштів здійснюється одразу після отримання фінансування від виконавчої дирекції обласного відділення Фонду, про що повідомляються страхувальники, як бачимо спеціалісти докладають максимум зусиль аби застрахована особа своєчасно отримала допомогу.

Але нажаль є непоодинокі випадки коли період від подання застрахованою особою листка непрацездатності до подання заявки до органів Фонду щодо надання фінансування, вимірюється не днями, а навіть місяцями, що впливає на показник поточної заборгованості яка утворюється внаслідок проведення та відображення страхувальниками нарахованих застрахованим особам сум матеріального забезпечення за минулі періоди протягом звітної компанії. Це свідчить про незадовільну роботу комісій (уповноважених) із соціального страхування та бухгалтерії.

Ось статистика за І півріччя поточного року:

Зобов’язання Фонду на кінець звітного періоду станом на 01.07.2015 складає 246,7 тис. грн., що становить 5,1% від суми дотації із Фонду ( 4 871,0 тис.грн.).

- по 65 листках непрацездатності закритих з 01.06.2015 по 13.06.2015 страхувальниками порушено 10-ти денний термін розгляду листків непрацездатності. Сума заборгованості складає 62,3 тис.грн. або 25,2% до загальної суми зобов’язань

-12 листків непрацездатності закриті більш ранніми періодами, травнем та один листок березнем (невиробнича травма), сума заборгованості складає 10 ,3 тис. грн. або 4,2%.

З одного боку на загальному фоні це невелика кількість лікарняних. З іншого і це головне, що з суб’єктивної безвідповідальності чиновників саме така кількість осіб несвоєчасно отримала допомогу.

Слід також нагадати застрахованим особам, хто опинився на лікарняному, що саме від Вашої оперативності в наданні лікарняного залежить своєчасність отримання коштів. При цьому, якщо по страховому випадку особі видано декілька листків непрацездатності (продовження попереднього), не слід формувати цілий пакет з них і надавати на оплату після одужання. Послідовно пред’являйте до оплати лікарняні листи і Ви вчасно отримаєте кошти, які вкрай необхідні для лікування.

Шановні бухгалтери, голови комісій (уповноважені) із соціального страхування звертаюсь до вас з проханням тримати питання подання заяви-розрахунку до Фонду в найкоротші терміни на особливому контролі тому, що кожна застрахована особа повинна відчути гарантований державний захист.

За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами:

м. Корюківка 3-12-36, 3-12-38, 3-14-98;

м. Щорс 2-18-64;

м. Городня 2-75-18.



Директор Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції
Чернігівського обласного відділення ФСС з ТВП
Єрмоленко Т.О.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва