back

28 липня 2015

Проведення рейдових перевірок стану забезпечення пожежної безпеки місць збирання, переробки і зберігання врожаю


З початку жнив поточного року на ланах України сталося 32 пожежі, внаслідок яких було знищено 102,8 га зернових культур. Основними причинами виникнення пожеж під час жнив є необережне поводження з вогнем, порушення правил експлуатації машин та агрегатів, випалювання стерні.

Так, 21 липня о 15:55 до районної Служби порятунку «101» із с. Івахни Черкаської області надійшло повідомлення про загорання на полі озимої пшениці. Завдяки оперативності вогнеборців займання хлібного масиву вдалося швидко ліквідувати, запобігши подальшому розповсюдженню вогню на поле із 100 гектарами стиглої пшениці. У результаті пожежі вогнем знищено посіви пшениці на площі 10 га.

З метою запобігання виникнення пожеж на хлібних ланах, працівниками Корюківського РС У ДСНС України у Чернігівській області в період з 24 по 25 липня 2015 року проведені рейдові перевірки стану забезпечення пожежної безпеки місць збирання, переробки та зберігання врожаю в Корюківському районі.

В ході вказаних перевірок встановлено, що керівники сільгосппідприємств загалом відповідально віднеслися до забезпечення протипожежного захисту новою врожаю, а саме: комбайни та трактори забезпечено двома вогнегасниками, трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи, які задіяні на роботах по збиранню врожаю пройшли протипожежний інструктаж, корпуси комбайнів оснащені заземлювальними металевими ланцюгами, який торкається землі, хлібні поля у місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів обкошені (з прибиранням скошеного) і обороні смугою не менше 4 м завширшки.

Проте виявлено ряд недоліків, які негативно впливають на стан протипожежного захисту нового врожаю, а саме: не всі комбайни та трактори забезпечені двома штиковими лопатами та двома мітлами, не у всіх складах по зберіганню врожаю проведені заміри опору ізоляції електромережі, не всі склади забезпечені первинними засобами пожежогасіння згідно норм належності, складські приміщення не обладнані системами пожежної сигналізації, не проведена вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій зерноскладів, очисних та робочих башт.

В період збирання зернових не дозволяється:

- робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами (для запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згоряння, які не мають капотів, випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж усієї довжини зверху та збоку;

- застосування паяльних ламп для випалювання пилу радіаторів двигунів;

- заправляння збиральної техніки у хлібних масивах;

- заправляння машин у нічний час у польових умовах;

- стоянки туристів (автотуристів), пасіки ближче 100 м до хлібних масивів;

- полювання у хлібних масивах та поблизу них;

- кидати недопалки, розпалювати вогнища, користуватися відкритим вогнем поблизу хлібних масивів.

Пам’ятайте, що дотримання всіх вимог – це гарантія збереження врожаю від пожежі!


Начальник Корюківського РС
У ДСНС України у Чернігівські області
підполковник служби цивільного захисту
О.В.Росохач
вапр
ууц
цуе
еку
паврва