back

17 липня 2015

Роз'яснення окремих питань з державного соціального страхування


На запити окремих страхувальників Корюківська міжрайонна виконавча дирекція надає роз'яснення::

1.Як здійснюється виплата матеріального забезпечення у разі звільнення?

Фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення найманим робітникам здійснюється на підставі заяви-розрахунку, яка подається страхувальником до робочого органу Фонду. У заяві-розрахунку зазначається повна нарахована сума допомоги з урахуванням обов’язкових утримань.

Після надходження суми коштів, зазначеної в заяві-розрахунку, на окремий рахунок страхувальник зобов’язаний здійснити виплату відповідного матеріального забезпечення в терміни, визначені статтею 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» № 1105 від 23.09.1999 року (далі Закон № 1105). Частина страхових коштів, отриманих на окремий рахунок, спрямовується на сплату податку з доходів фізичних осіб, єдиного внеску та інших обов’язкових платежів.

Фінансування страхувальниками матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних коштів з наступним відшкодуванням (погашенням цих витрат) Законом №1105 і Законом України від 08.07.2010 № 2464 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" не передбачене.

Згідно зі статтею 116 Кодексу законів про працю України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, здійснюється в день звільнення. Відповідно до статті 22 Закону № 1105 оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця, Фондом виплачується допомога починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку і розмірах, установлених законодавством.

Отже, застрахована особа при звільненні повинна отримати всі суми, що належать їй від підприємства. Оскільки суми матеріального забезпечення страхувальник отримує від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то й виплата матеріального забезпечення застрахованим особам повинна здійснюватися після надходження коштів від Фонду.

2 Чи оплачується листок непрацездатності якщо працівник у вихідний день потрапив у аварійну ситуацію в нетверезому стані (листок непрацездатності з приміткою: був у стані алко¬гольного сп'яніння)?

Правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров'я визначені Законом України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі - Закон № 1105).

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 23 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності не надається у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням.

Тобто, відмова в призначенні матеріального забезпечення буде обґрунтованою лише у випадку коли між вживанням алкоголю та отриманою травмою чи захворюванням існує прямий причинно-наслідковий зв'язок.

Згідно з частиною 3 статті 30 Закону № 1105, рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації.

У разі, коли в листку непрацездатності є позначка, що застрахована особа на момент отримання травми була у стані алкогольного сп'яніння, причинно-наслідковий зв'язок між сп'янінням та травмуванням установлює комісія із соціального страхування підприємства, де працює потерпілий.

Саме комісія із соціального страхування, яка виконує свої функції відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25, після розслідування обставин та з'ясування причин нещасного випадку невиробничого характеру має аргументовано вирішити: надавати або відмовити в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2001 р. № 270 "Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру" в процесі розслідування нещасних випадків невиробничого характеру беруться до уваги листок непрацездатності, пояснення потерпілого, свідчення очевидців, матеріали ДАІ, слідчих органів.

Якщо травма невиробничого характеру сталася з вини інших юридичних або фізичних осіб, комісія із соціального страхування ініціює перед робочим органом відділення Фонду питання про відшкодування Фонду витрат на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв'язку з травмою невиробничого характеру за рахунок винних осіб.

Таким чином, остаточне рішення щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності або відмови в призначенні допомоги повинна прийняти саме комісія із соціального страхування створена на підприємстві.

3 Які терміни оплати листка непрацездатності?

Згідно із частиною першою ст. 32 Закону № 1105 документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження до страхувальника. Виплата зазначеної допомоги, згідно із частиною другою ст. 32 Закону, здійснюється у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Отже, допомога по тимчасовій непрацездатності повинна бути виплачена після її призначення у найближчий день установлений для виплати заробітної плати.

За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами:

м. Корюківка 3-12-36, 3-12-38, 3-14-98;

м. Щорс 2-18-64;

м. Городня 2-75-18


Директор Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції
Чернігівського обласного відділення ФСС з ТВП
Єрмоленко Т.О.
вапр
ууц
цуе
еку
паврва