back

25 червня 2015

В’їхати в Крим діти зможуть лише за проїзним документом або ж за закордонним паспортом


Нині триває сезон відпусток, шкільні канікули у дітей, і відповідно курортний відпочинок набирає обертів. Втім, для бажаючих позасмагати на чорноморському березі Криму існують певні правила перетину кордону.

Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї роз’яснила начальник Управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області Ксенія Лук’янець.

Відповідно до ст. 10 «Порядок в’їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї» Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» громадяни України мають право на вільний та безперешкодний в’їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї через контрольні пункти в’їзду-виїзду за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

В’їзд іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію та виїзд з неї допускаються лише за спеціальним дозволом через контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Втім 4 червня 2015 року Кабінет Міністрів України постановою №367 затвердив Порядок в’їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї. В пункті 3 документа визначено, що в’їзд на тимчасово окуповану територію України та виїзд з неї здійснюється через контрольні пункти:

- іноземців та осіб без громадянства - за паспортним документом та спеціальним дозволом, виданим територіальним органом ДМС;

- громадян України - за умови пред’явлення будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України «Про громадянство України» або статтею 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», а громадян України, що не досягли 16-річного віку, - з дотриманням вимог, передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 92) тобто, за проїзним документом дитини або ж за паспортом громадянина України для виїзду за кордон (Постанова КМУ від 07.05.2014 № 152 ).

На сьогодні оформити проїзний документ дитини можна як в УДМС України в Чернігівській області, так і в територіальних підрозділах.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон можна оформити і в обласному Управлінні, за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 51-а, і в таких територіальних підрозділах – Деснянському та Новозаводському міських відділах – м. Чернігів, вул. Шевченка, 26. А також у Ніжинському терпідрозділі, що розташований по вул. Яворського, 1, у Мені - за адресою: Червона площа, 8, і в Прилуках – вул. Соборна, 40.

Перелік документів, що потрібно подати для оформлення проїзного документа дитини:

• заява, в якій зазначаються відомості про заявника: прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані (серія, номер паспорта, ким і коли виданий, місце проживання), телефон. Зазначу, що при оформленні документам дітям, які не досягли 16-річного віку заяву подають їхні законні представники, громадяни ж віком від 16 до 18 років подають заяву особисто;

• платіжний документ (квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв'язку або коду проведеної операції про оплату вартості адміністративної послуги та вартості бланка;

• нотаріально засвідчене клопотання батьків (або законних представників батьків чи дітей) у разі потреби самостійного виїзду таких осіб за кордон, а у разі, коли батьки не перебувають у шлюбі між собою, - того з них, з ким проживає дитина. За наявності заперечень одного з батьків документ може бути оформлено на підставі рішення суду. Для дітей віком від 14 до 18 років у заяві зазначається відсутність обставин, що обмежують згідно із законодавством право їх виїзду за кордон;

• на дітей, які не досягли 16-річного віку, - свідоцтво про їх народження, а на дітей, які досягли 16-річного віку - паспорт громадянина України;

• три фотокартки розміром 35х45 мм, кольорові, матові, на білому фоні 50% обличчя.

Заяви про оформлення проїзного документа дитини розглядаються протягом до 30 робочих днів з дня подання документів (дострокове - до 10 робочих днів, оформлення здійснюється за заявами громадян), а якщо поїздка пов'язана з терміновим лікуванням від'їжджаючого, від'їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном, - протягом трьох робочих днів.

Але, хочу зазначити, що терміново, тобто оформлення до 10-ти робочих днів, документ можна отримати лише в обласному апараті Управління за адресою: м.Чернігів, вул. Шевченка, буд. 51-а.

Тому, шановні батьки, плануйте відпочинок своїх дітей заздалегідь.


Начальник управління ДМС України
в Чернігівській області
Ксенія Лукʼянець
вапр
ууц
цуе
еку
паврва