back

18 червня 2015

Стабілізація соціально-трудових відносин


Комплекс проблем, пов'язаних із негативним впливом фінансово-економічної кризи, що позначились і на розвитку економіки Чернігівщини, створює підґрунтя для ускладнення, а у деяких випадках і загострення соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах, організаціях області.

Так, на багатьох підприємствах різних галузей економіки області спостерігається незадовільний фінансово-економічний стан, який призводить до скорочення працівників, переведення їх у режим неповного робочого дня (тижня), надання відпусток без збереження заробітної плати і, відповідно, до зменшення рівня оплати праці. Однак у першому півріччі 2015 року забезпечено соціальну стабільність у переважній більшості трудових колективів підприємств, установ, організацій області. Значну роль у подальшому вдосконаленні взаємодії сторін соціального діалогу, що в кінцевому підсумку сприяло розв'язанню багатьох конфліктних ситуацій та недопущенню виникнення нових, відіграла взаємодія відділення Національної служби посередництва і примирення із місцевими органами виконавчої влади, Федерацією профспілок області.

Упродовж зазначеного періоду відділення НСПП сприяло вирішенню 11-ти колективних трудових спорів (конфліктів), у яких працівники 61-го суб’єкта господарювання області висунули 32 вимоги. В ході проведення примирних процедур було вирішено та знято з реєстрації 5 спорів та 22 вимоги найманих працівників. Водночас за сприяння відділення НСПП у 18-ти випадках усунено 9 чинників ускладнень стану соціально-трудових відносин, переважно з питань невиконання вимог законодавства про працю та положень колективних договорів (угод). Завдяки превентивним заходам лише один випадок дестабілізації стану соціально-трудових відносин став предметом колективного трудового спору (конфлікту).

Суттєву допомогу у питаннях підвищення рівня правової культури і проведенні роботи, спрямованої на забезпечення соціальної стабільності та порозуміння між сторонами соціально-трудових відносин у трудових колективах області, надають працівники позаштатних інституцій Національної служби посередництва і примирення — трудові арбітри, незалежні посередники, керівники інформаційно-консультаційних центрів.

Враховуючи загальні тенденції соціально-економічного розвитку області, беручи до уваги результати вивчення стану соціально-трудових відносин, здійснення заходів щодо усунення чинників дестабілізації між найманими працівниками та роботодавцями, динаміку виникнення та хід вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах різних видів економічної діяльності, відділення НСПП вважає, що основними конфліктогенними чинниками в трудових колективах підприємств, установ, організацій упродовж другого півріччя 2015 року залишатимуться: заборгованість із заробітної плати, недотримання графіків її погашення, несвоєчасна виплата поточної заробітної плати, порушення соціальних і трудових прав найманих працівників у зв'язку з встановленням нових або зміною існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту (застосування вимушеної неповної зайнятості, робота в умовах неповного робочого дня (тижня), укладення чи зміна, виконання колективних договорів (угод) або окремих їхніх положень тощо.

Практика роботи підтверджує необхідність подальшого об’єднання зусиль органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілок, роботодавців й відділення НСПП, спрямованих на поліпшення стану соціально-трудових відносин та сприяння здійсненню соціального діалогу у трудових колективах підприємств, установ, організацій області шляхом:

- покращення оперативного взаємного інформування про випадки дестабілізації стану соціально-трудових відносин;

- надання своєчасної роз’яснювальної та правової допомоги сторонам соціально-трудових відносин з питань застосування чинного законодавства;

- удосконалення колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин;

- сприяння ефективному використанню найманими працівниками та роботодавцями можливостей примирно-переговорного процесу на доконфліктній стадії з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів);

- посилення правової захищеності найманих працівників в процесі вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), активне залучення для участі у примирних процедурах представників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Зважаючи на те, що значна питома вага причин ускладнень соціально-трудових відносин у колективах пов’язана із суб’єктивним фактором, нагальною є потреба посилення застосування передбачених засобів впливу до роботодавців, тих, які систематично порушують законодавство про працю, не реагують своєчасно на вимоги найманих працівників, допускають інші дії (бездіяльність), що викликають загострення соціального становища.

Ми завжди раді Вам допомогти!
заступник начальника відділення Національної служби посередництва і примирення у Чернігівській області – завідувач сектора правового забезпечення. М.В. Максименко
Довідка

Консультації та роз'яснення щодо застосування положень Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" при виникненні розбіжностей між найманими працівниками та роботодавцями можна отримати за телефоном: 77-62-77 або безпосередньо у відділенні НСПП в Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька 39, 1, к. 909.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва