back

28 травня 2015

Роз'яснення стосовно роботи комісії (уповноваженого) із соціального страхування, що створюється на підприємстві, в установі, організації


Корюківська міжрайонна виконавча дирекція Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з метою своєчасного призначення та виплати матеріального забезпечення та надання соціальних послуг страхувальниками - роботодавцями роз’яснює наступне.

Рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам підприємства, установи, організації приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування згідно з ч. 3 ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування » від 23.09.1999 р. № 1105-XІV (далі – Закон № 1105).

Комісія (уповноважений) підприємства, установи, організації із загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (далі - комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства), створюється (обирається) та діє на підприємстві, в установі, організації (далі - підприємство), що використовує найману працю, незалежно від форм власності і господарювання.

Діяльність комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства регулюється Положенням про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25 (далі – Положення № 25).

Згідно з Положенням комісія має бути створена на кожному підприємстві незалежно від форми власності і господарювання, де є наймані працівники. Якщо на підприємстві менше 15 працівників, то комісія не створюється, а на загальних зборах працівників обирається уповноважений із соціального страхування.

На підприємствах, в установах, організаціях, де нарахування і виплата заробітної плати, а також виплата матеріального забезпечення по соціальному страхуванню та надання соціальних послуг здійснюються централізовано, створюється центральна комісія із соціального страхування підприємства, установи, організації

За рішенням комісії із соціального страхування підприємства з числа її членів можуть створюватися робочі групи (призначатися представник, представники) для виконання практичної роботи по призначенню матеріального забезпечення, здійсненню заходів щодо зниження рівня захворюваності на підприємстві, проведенню оздоровчих заходів та інших напрямах страхової діяльності (п. 1.5. Розділу 1 Положення № 25).

Варто зауважити, що ні бухгалтерія, ні інші органи не вправі приймати рішення щодо призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг застрахованим особам за рахунок коштів соціального страхування без рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства.

Основною формою роботи комісії є засідання, які проводяться відповідно до затвердженого нею плану, але не рідше одного разу на місяць. Рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення, надання соціальних послуг застрахованим особам, прийняті комісією, оформлюються протоколом в день їх прийняття.

На тих підприємствах, де комісія не створюється, а обирається уповноважений із соціального страхування, питання матеріального забезпечення і надання соціальних послуг застрахованим особам розглядаються уповноваженим спільно із представником роботодавця. Прийняті рішення з розглянутих питань оформлюються протоколом за підписом уповноваженого та представника роботодавця.

Документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, керуючись статтею 31 Закону 1105, розглядаються комісією (уповноваженим) із соціального страхування не пізніше десяти днів з дня їх надходження. Допомога на поховання призначається не пізніше дня , що настає за днем звернення.

Після прийняття рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), вагітності та пологах, на поховання) передає його роботодавцю для проведення виплат, здійснення розрахунків тощо.

За роз’ясненнями та консультаціями просимо звертатись за телефонами:

м. Корюківка 3-12-36, 3-12-38,3-14-98;

м. Щорс 2-18-64;

м. Городня 2-75-18



Директор Корюківської міжрайонної виконавчої дирекції
Чернігівського обласного відділення ФСС з ТВП
Єрмоленко Т.О.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва