back

27 травня 2015

Порядок безоплатного оформлення прав власності на нерухоме майно громадян, збудоване до 2011 року, вступив в дію


В «Офіційному віснику України» (№39 від 26.05.2015) опубліковано Наказ Мінрегіону України №79 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт».

Наказ Міністерства розроблено на підставі Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об`єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт».

Порядок передбачає можливість введення в експлуатацію індивідуальних житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, збудованих у період з 1992 до 2011рік, а також нескладних громадських будинків та будівель сільськогосподарського призначення (I і II категорій складності).

Приймати в експлуатацію такі об’єкти будуть органи державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2015 року безоплатно. Відповідне рішення має бути ухвалено протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти будівництва, за результатами технічного обстеження.

Технічне обстеження індивідуальних житлових будинків площею до 300м2 виконуватиметься за спрощеною процедурою під час технічної інвентаризації об’єкта і одним сертифікованим фахівцем з технічної інвентаризації з відміткою в технічному паспорті.

Для об’єктів більшої площі технічна інвентаризація та технічне обстеження проводяться двома різними фахівцями - сертифікованим фахівцем з технічної інвентаризації та сертифікованим фахівцем з технічного обстеження. Відповідно оформлюватимуться два документи – технічний паспорт та технічний звіт про обстеження.

Даний наказ та детальна інструкція щодо практичної реалізації процедури прийняття в експлуатацію будуть розміщені на офіційному сайті Мінрегіону (http://www.minregion.gov.ua ).

Також з документами можна буде ознайомитись на сайті Державної інспекції архбудконтролю (http://www.dabi.gov.ua ) та райдержадміністрації (в розділі доступ до публічної інформації, містобудівна документація http://koradm.cg.gov.ua/index.php?id=10491&tp=1&pg= ).

вапр
ууц
цуе
еку
паврва