back

На Чернігівщині стартував проєкт з обміну старих ламп розжарювання на нові економні LED-лампи

31 січня 2023

 

Сьогодні в Україні розпочав роботу проєкт з обміну ламп розжарювання на сучасні світлодіодні, що дозволить підвищити ефективність споживання електроенергії населенням. Наразі на території Чернігівщини він доступний поки що для жителів обласного центру. Втім, незабаром його географія розшириться на райони та територіальні громади регіону. Загалом області передбачено виділити 390 тис. ламп.

 

Здійснити обмін ламп громадяни можуть у відділеннях АТ «Укрпошта» за допомогою двох способів: залишити попередню заявку через онлайн-застосунок «Дія» або ж безпосередньо  прийти у відділенні «Укрпошти» та пред’явити особисті документи (паспорт та ідентифікаційний код). Кожен повнолітній громадянин України зможе обміняти 5 старих ламп розжарювання на 5 нових LED.

 

Особливості практичної реалізації проєкту обговорили на сьогоднішній онлайн-нараді заступниці начальника Чернігівської ОВА Жанни Шерстюк із представниками районних військових адміністрацій. До розмови долучилася і директор філії Чернігівська дирекція АТ «Укрпошта» Олена Дорошенко.

 

Жанна Шерстюк доручила представникам РВА у найближчий проміжок часу вирішити організаційні питання розширення дії проєкту з обміну ламп на райони та громади. Зокрема, визначити у РВА та громадах відповідальних за комунікацію осіб, підготувати приміщення відділень «Укрпошти» для тимчасового зберігання отриманих від населення ламп.

 

Слід відзначити, що проєкт реалізується за підтримки Європейського Союзу та уряду Франції, які профінансували закупівлю світлодіодних ламп. Заходи зі збирання, перевезення та утилізації отриманих від населення старих ламп в Чернігівській області здійснюватимуться за рахунок коштів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Відповідальним за реалізацію цих заходів визначено Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА.

 

Наразі обмін ламп можна здійснити у будь-якому відділенні АТ "Укрпошта" у місті Чернігові. Перелік відділень  можна знайти за посиланням: https://offices.ukrposhta.ua/

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва