back

Проблеми медіа на Чернігівщині - Ольга Герасим’юк поспілкувалася з керівництвом області

30 січня 2023

 

26 – 27 січня голова Національної ради Ольга Герасим’юк відвідала з робочим візитом Чернігів. Вона  зустрілася з очільником Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеславом Чаусом і обговорила з ним питання інформаційної безпеки області та потреб медіаорганізацій.

 

Для Чернігівської прикордонної області інформаційна безпека – одне з ключових питань, тим паче в умовах воєнного стану і посиленої активності ворожої пропаганди, якою супроводжується широкомасштабне вторгнення росії в Україну. Іноземне мовлення на прикордонних територіях регіону – один із найважливіших аспектів, який потребує постійного моніторингу.

 

 

Як зазначив голова  Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус, війна підсилила значущість проблеми, однак і пришвидшила вирішення певних питань на різних рівнях. Оскільки значно зросли ризики, «сьогодні потрібно шукати шляхи, як поширити український контент навіть під тин до ворога».

Фахівці Чернігівського відділу Північно-східної філії УДЦР фіксують цифровий сигнал із Республіки Білорусь у населених пунктах Ріпкінського і Чернігівського районів. У прикордонних громадах, які віднесені до зони бойових дій і межують з ворогом, здійснити повноцінні заміри неможливо. За інформацією місцевих жителів, на прикордонних з росією територіях Чернігівщини з липня 2022 року  ворожого сигналу немає, однак часами він пробивається, адже росія постійно намагається підсилити потужності свого мовлення.

 

 

Ольга Герасим’юк зауважила, що під час активних бойових дій в країні встановити додаткові передавачі – завдання, важке для реалізації. Утім, є рішення, які наближають до правильного розуміння ведення інформаційної політики в час відкритої агресії. Згідно з рішенням РНБО від 18 березня встановлено, що в умовах воєнного стану реалізація єдиної інформаційної політики є пріоритетним питанням національної безпеки. Вона відбувається шляхом об’єднання усіх загальнонаціональних телеканалів інформаційного та/або інформаційно-аналітичного спрямування в єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації – цілодобовому інформаційному марафоні «Єдині новини #UАразом».

Також уже рік, як активно працює Центр протидії дезінформації при РНБО. Його створення підтримали європейські партнери, і Національна рада підписала з ним меморандум про співпрацю. «Однак за рік складно вичистити усі ті наративи, які  росія кидала в наш бік десятиліттями», – зауважила Ольга Герасим’юк.

 

 

Під час зустрічі йшлося і про потребу у підтримці мовників. Сьогодні вони зіткнулися зі значним скороченням персоналу, зменшенням кількості реклами, є проблема з наповненням ефірів. Негативно впливає на телерадіоорганізації вимкнення електроенергії, адже апаратура постійно ламається і стає несправною, а замінити її немає коштів. Генераторами більшість компаній забезпечені, однак є запит щодо пального.

 

Ольга Герасим’юк і В’ячеслав Чаус окреслили спільні завдання й намітили спільний фронт роботи і щодо прикордонного мовлення, і щодо мовлення в регіоні.

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва