back

COVID-19 та інші інфекційні хвороби не зникають, тож щепленням нехтувати не варто - Андрій Лінник про епідситуацію на Чернігівщині

11 серпня 2022

 

 

Епідемічна ситуація на Чернігівщині зараз стабільна. Проте бойові дії, які тривали в області, та її тимчасова окупація — це несприятливі фактори, що збільшують ризики ураження інфекційними хворобами. Про це розповів начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОВА Андрій Лінник на брифінгу для ЗМІ 10 серпня.

Окремо він зупинився на питанні поширення коронавірусної хвороби.

 

Зараз захворюваність на COVID-19 у Чернігівській області спала, але повністю хвороба, звісно, не зникла. Андрій Лінник зазначив, що як ВООЗ, так і Міністерство охорони здоров’я України прогнозують восени нову хвилю цього захворювання. Аби убезпечитись від нього, варто щепитися тим, хто цього ще не зробив, а також отримати бустерну дозу вакцини.

 

Для цього на Чернігівщині працюють 65 пунктів вакцинації, зокрема 6 — у місті Чернігів.

 

З початку 2022 року на Чернігівщині зафіксовано дещо більше, ніж 23 тисячі випадків COVID-19. Зараз 27 жителів області перебувають на амбулаторному лікуванні з легкою формою хвороби. Ще 13 — на стаціонарному, частина з них потребує періодичної кисневої підтримки.

«По-перше, багато людей вже вакцинувалися, причому пройшли повну вакцинацію доступними препаратами. По-друге, багато людей, на жаль, перехворіли, і у них виробився імунітет після перенесеної хвороби», — пояснив спад рівня захворюваності Андрій Лінник. За його словами, стресова ситуація, пов’язана з бойовими діями в області, також стимулювала захисні функції організму у мешканців.

 

Нині на Чернігівщині провакциновано від COVID-19 понад 400 тисяч осіб.

 

Також на брифінгу мова йшла про рутинну імунопрофілактику. В умовах війни важливо вчасно вакцинувати дітей та дорослих від інфекційних хвороб згідно з календарем профілактичних щеплень, а також надолужити пропущені щеплення. 

 

Великі скупчення людей, проблеми з доступом до базових ресурсів, засобів гігієни сприяють поширенню інфекцій. Кір, краснуха, епідемічний паротит, поліомієліт, дифтерія, кашлюк можуть швидко поширюватись та загрожувати як дорослим так і дітям.

 

З об’єктивних причин у січні–червні у Чернігівській області річний план вакцинації від хвороб, які зазначені в Національному календарі щеплень, виконано лише на 26,6%.

 

Єдиний спосіб специфічної профілактики інфекційних хвороб та надійний засіб убезпечитися від них — це вакцинація, нагадав Андрій Лінник та закликав не нехтувати плановими щепленнями, так само як і дотримуватися санітарно-гігієнічних норм.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва